(Nordnorsk debatt):

  • Polarhistoriker Harald Dag Jølle er leder for UiT sin formidlingsekspedisjon over Grønlandsisen og langs østkysten av verdens største øy. Fredag 4. juni kom ekspedisjonen fram til østkysten etter to uker i et beinkaldt men vakkert isøde. Samme dag forlot HKH kronprins Haakon ekspedisjonen etter å ha deltatt på ferden med ski og kite fra Ilulissat på vestkysten av Grønland. Jølle skriver ekspedisjonsdagbok underveis, og slik oppsummerer han to uker med ekspedisjonsmedlemmet kronprins Haakon:

Først og fremst vil jeg si det er en skikkelig tur vi har vært på – eller kanskje jeg helle skulle bruke det mer dekkende begrepet polarekspedisjon. Vi har seilt over 1200 kilometer over innlandsisen på Grønland. Opp i en høyde på nesten 3000 meter over havet. Vi har hatt nattetemperaturer ned mot -30 grader celsius og vindstyrke opp mot 20 ms.

Vi har vært sju stykker på tur. Vi seks som er presentert på ekspedisjonens hjemmeside – samt en meget dyktig person fra Den kongelige politieskorte. Vi har til sammen utgjort et strålende lag – som har klart oss godt i møte med elementene.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Flere av oss har tidligere erfaring fra ekspedisjoner i polare strøk. Det hadde ikke kronprinsen. Men du verden som han har taklet forholdene. Og om noen skulle være i tvil: Det er ingen særbehandling for ham. Selvsagt! Han har vært med på denne turen som en ordinær ekspedisjonsdeltaker – og han har i aller høyeste grad bidratt til suksessen. Han har vært med på alt som skal gjøres når teltet skal opp og ned. Pulker skal pakkes opp og igjen. Primusen skal tennes, og vann skal smeltes. Latrine graves og isbjørnsikring strekkes rundt leiren. I tillegg er han kanskje den mest stødige seileren av oss alle. Og utholdende. Flere ganger har jeg lagt merke til at han småhopper under dragen på slutten av dagen – mens jeg selv brenner i knærne av smerte etter mange timer med høy fart på skiene.

Men kanskje viktigst: Han har bidratt til å løfte den faglige debatten underveis på turen. Hans kunnskap og nysgjerrighet har ført oss innom mange spennende tema – som jeg virkelig gleder meg til å vise TV-seerne om et halvt års tid. På forskningsstasjonen EastGRIP ble dette spesielt tydelig. Kronprinsen og professorene diskuterte viktige problemstillinger med den største selvfølgelighet – og han stilte imponerende relevante spørsmål.

Samtidig tror jeg, eller vet jeg, at han har lært en hel del på denne turen. Det er noe spesielt med å ha vært på åstedet. Selv om de aller fleste forutsetningene er forskjellige på en moderne ferd, er dimensjonene og elementene de samme som polarpionerene møtte. Det gir i seg selv større innsikt. Innlandsisen på Grønland er dessuten en viktig brikke for planetens framtid. Det er ingen ulempe at kronprinsen har bedre forståelse av de fysiske forutsetningene når han stadig møter forskere, statsledere og beslutningstakere for å snakke om konsekvensene av issmelting. Personlig tror jeg også det kan gi en viss annerkjennelse i de samme miljøer at han faktisk har vært på en slik tur – og har praktisk polar knowhow.

Les også: Fører kronprinsen ut på tynn is

Jeg vet jeg kommer vel ofte tilbake til Fridtjof Nansen. Men som hans biograf er det litt vanskelig å unngå. Uansett: Nansen var utvilsomt opptatt av at den nye kongefamilien som kom til Norge etter unionsoppløsningen med Sverige i 1905 skulle lære seg å gå på ski. Jeg har flere ganger under denne ekspedisjonen tenkt på om Nansen kunne ha forestilt seg at kong Haakons oldebarn skulle komme til å krysse Grønland med ski på beina. Jeg tror ikke det. Men jeg er ganske overbevist om at han hadde vært svært fornøyd med det langsiktige resultatet.

I polarnasjonen Norge har det det vært et nært forhold mellom kongefamilien og polarinteressene. Roald Amundsen døpte sitt skip for «Maud», for å nevne et eksempel, og da vi endelig skulle få et nytt, avansert polart forskningsskip, fikk det navnet «Kronprins Haakon». At kronprinsen nå også har demonstrert en praktisk, faglig og personlig interesse i og for polarområdene, synes jeg gir denne relasjonen et ekstra løft.

Les mer fra Norsk debatt her

Vi står nå på den østlige kanten av den store bre. Fem av oss fortsetter ned til sjøen – mens kronprinsen må hjem til andre forpliktelser.

Takk for 15 strålende dager, kjære turkompis!

Dagens grønlandske ord: Ikinngut = venn