Så er hylekoret for å få alkoholskjenking på restauranter og barer i gang igjen. Det ene opposisjonspartiet etter det andre på Stortinget «hiver seg på» i håp om å kunne få noen misfornøyde velgere på sin side ved neste valg.

Og, dette skjer til tross for at koronasmitten nå stadig øker. At dette i neste omgang vil kunne utsette vårt allerede underbemannede og overarbeidede helsepersonell på sykehus og i kommunehelsetjenesten for en enda større belastning, synes de samme personene ikke å ofre noen tanke.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Usolidarisk, er vel det riktige ordet å bruke her. Var det ikke nettopp på en restaurant i Oslo at 80 av 117 ble smittet for ikke lenge siden? Dessuten utgjorde smitte på restauranter over 30 prosent av det totale smitten i landet før den siste skjenkestoppen ble innført.

Men, det skal liksom ikke våre myndigheter ta hensyn til når det innføres smittebegrensende tiltak. Forstå det den som kan!

Noe er galt

Det at utelivsbransjen har vist seg å være så avhengige av å selge alkohol for å klare seg økonomisk, er dessuten et stort paradoks. Det må være noe fundamentalt galt når vi må servere alkohol for å berge arbeidsplasser.

Les også: Velgerne flykter fra håpløs skjenkestopp og gjerrig strømpakke fra de rødgrønne

Og, at Vinmonopolet må være åpent for å roe befolkningen, mens andre butikker måtte stenge helt ned, slik vi opplevde tidligere. Pandemien har avdekket et kollektivt alkoholproblem. Hensynet til alkoholindustrien vinner over hensynet til folkehelsen. Nettopp dette er det urovekkende at ikke våre politikere tar mer alvorlig.

Hvis det virkelig er slik at folk slutter å gå på restaurant når det ikke er alkoholservering, så er det noe fundamentalt galt med deres alkoholvaner. Her må det være betimelig å sitere hva som er definisjonen på alkoholisme, nemlig at en er fysisk og/eller psykisk avhengig av alkohol.

Ja, hva er det med mennesker som ikke kan samles i godt lag verken hjemme eller ute, uten at det må være «sterke saker» i glasset? Psykisk avhengighet?

Prøv å tenke litt over det. Burde det ikke være like sosialt og hyggelig å sette seg ned på en restaurant sammen med kjære og kjente og nyte god mat og alkoholfri drikke? For dem som må ha øl eller vin til maten, så finnes det gode alkoholfrie alternativer. Ellers så finnes det faktisk en meget sunn variant som kalles vann. Ja, du kan til og med også få isbiter i glasset, så da blir «drinken» både kald og god.

Økning i alkoholsalg

Når dette er sagt, så har koronapandemien avslørt og stadfestet alkoholens posisjon og skadeeffekt i samfunnet. Dette sier overlege Einar Solheim ved Førde sentralsykehus. Det har vært mindre uteliv, og vi har sett færre rusrelaterte skader og færre utrykkinger i forbindelse med slagsmål.

Dette samsvarer godt med resultatene av tidligere undersøkelser om hva redusert skjenketid fører til. Samtidig har vi sett en økning i alkoholsalg i første kvartal av 2021. En fare i dette mønsteret er at vi får flere snikende skader av alkohol i form av økning i for eksempel ulike kreftformer og i utviklingen av demens.

I tillegg vet vi at alkohol også svekker immunforsvaret. Bør ikke det være noe som må vektlegges i disse pandemitider?

Les også: Hvordan er det Støre og Kjerkol oppfører seg på restaurant?

Her er det viktig å få med seg at en ikke trenger å drikke ofte eller mye for at alkoholen skal ha negative konsekvenser. Hver gang du drikker svekkes immunforsvaret, ifølge ny forskning. Alkohol forstyrrer immunforsvaret på komplekse måter og påvirker dermed kroppens evne til å forsvare seg mot infeksjoner og andre helseproblemer.

Alkoholens samlede effekter både på medfødt og tilpasset immunitet, svekker kroppens evne til å forsvare seg mot infeksjoner og andre helseproblemer. Forskere har blant annet funnet ut at alkohol endrer antall og relative forekomster av mikrober i tarmens mikrobiome, et omfattende samfunn av mikroorganismer i tarmen, som hjelper til med normal tarmfunksjon. Disse organismene påvirker også modning og funksjon av immunforsvaret. Det kan være nyttig med litt viktig kunnskap om mikrobiologien i kroppen vår, før vi inntar mat og drikke.

Tenk dere om

Alkoholbruk er aldri sunt eller trygt. Tenk om alle dere som nå ikke gidder å gå på restaurant, har dette som et utgangspunkt, og likevel velger å støtte denne næringen i en vanskelig tid. Kanskje dere oppdager at både mat og drikke smaker like godt, selv med alkoholfritt i glasset?

Les mer fra Norsk debatt

Kanskje barna også syntes det var triveligere med «naturlige» foreldre? Da er det kanskje en mulighet for at dere fortsetter med det av hensyn til egen helse og barnas trivsel?

Bare det å kunne sette seg i bilen og kjøre hjem etter et bedre måltid ute, og våkne opp neste morgen frisk og rask, burde vel være verdt det.

En versjon av dette innlegget er også publisert i Nordnorsk debatt.