Gå til sidens hovedinnhold

Pandora papers: Kan få store politiske følger verden over

En ny dokumentlekkasje kan få store politiske følger verden over.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Pandoras eske er en fortelling fra gresk mytologi, om en eske som gudene lagde og overlot til Pandora. Hun fikk beskjed om ikke å åpne den, men nysgjerrigheten førte til at hun gjorde det likevel. Hun endte opp med å slippe løs allslags sykdommer, sorger, laster og forbrytelser ut i verden.

Men, i tillegg til alt det onde var det en siste liten positiv ting der også. For å kontre alt det negative – nemlig håpet!

Det startet i Panama

Nettopp håp kan man trenge mer av når man ser korrupsjonen som finnes i en rekke ulike land. For fem år siden kom Panama papers- skandalen. Der kom det frem en rekke lekkasjer fra et advokatfirma i Panama, om hvordan mektige mennesker rundt om i verden skjulte formuer gjennom postboksselskaper i skatteparadiser.

Mossack Fonseca, som selskapet het, hadde spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser. Det ble stengt som følge av skandalen.

Faktiske følger

Dokumentlekkasjen fikk følger for politikere og mektige mennesker i en rekke forskjellige land. Jeg er personlig mest interessert i Norge og Pakistan, men det var faktisk på Island reaksjonen kom raskest - med flere banksjefer som ble fengslet og en statsminister som måtte gå av.

I Pakistan ble daværende statsminister Nawaz Sharif fradømt posisjonen, og anklagene om massiv korrupsjon fra ham og hans familie ble styrket kraftig.

Effektene av dette ble følt i Norge også, men ikke på samme politiske nivå. DNB hadde lagt til rette for kunder som ønsket å plassere penger i Seychellene, med mulighet for å skjule dem for norske myndigheter og dermed unngå å betale skatt.

Det var den ideelle nyhetsredaksjonen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), basert i Washington DC, som stod for lekkasjen. ICIJ består av et nettverk av gravejournalister, over hele verden.

En ny dokumentlekkasje

Nå har vi fått i hendene en ny og enda større dokumentlekkasje, under det talende navnet Pandora papers – igjen fra ICIJ. Det er mye informasjon om mange mennesker der, men kanskje også et håp om å få bekreftet noe korrupsjon.

Hele ordningen med skatteparadiser, og spesielt rike land i Midtøsten og ikke minst Vestlige land - hvor korrupte ledere fra fattige land har kunnet stue unna formuer, kommer under stadig tøffere kritikk.

Ikke minst har Pakistans nåværende statsminister, Imran Khan, gjort det til en sentral del av sin utenrikspolitiske profil - nå sist gjennom talen han holdt for FNs generalforsamling. I Pakistan var det knyttet en del spenning rundt nettopp statsminister Imran Khan, fordi det gikk rykter om at hans navn figurerte i dokumentlekkasjen denne gangen. Det ville vært dødsstøtet for et parti og en mann som har bygget opp hele sin politiske karriere på kamp mot korrupsjon.

En adresse som lignet hans i Lahore hadde registrert to offshore selskap, og dette ble forsøkt spunnet som angrep mot ham, hvor opposisjonen krevde hans avgang. Det viste seg imidlertid raskt at ikke stemte, og mannen som hadde registrert disse stod selv frem.

Offshore selskaper

Slike selskaper er jo ikke ulovlige i seg selv, men blir det når de brukes for å flytte penger ut av landet for å unngå skatt eller for å flytte penger ervervet gjennom korrupsjon. Men for en som har snakket mye om nettopp slik korrupsjon, ville selv en svak assosiasjon blitt gjort om til et problem av en opposisjon som ellers sliter.

En setning om at statsministerens sønner var involvert i lyssky virksomhet, ble også tolket dithen at det dreide seg om Khans to sønner. Det viste seg imidlertid at dette handlet om det som skjedde da Panama lekkasjen kom, og gjaldt Sharifs sønner som er rømlinger fra Pakistan og basert i London.

Les mer om Pandora papers: Skjulte formuer avdekket gjennom massiv lekkasje

Over 600 personer i Pakistan skal være nevnt, en rekke av dem har trolig ikke begått skatteunndragelse eller annen ulovlig virksomhet gjennom disse selskapene. Men, staten sier nå at samtlige vil bli etterforsket.

Så lenge man greier å gjøre dette uten at det synes å få en politisk slagside, så kan en håpe at det gir positive utslag. En rekke politikere, både selv og via familie, i både posisjon og opposisjon, er nemlig nevnt i lekkasjene. Det samme er noen byråkrater, forretningsfolk og medlemmer av landets væpnede styrker.

Igjen, at man har offshore selskaper i sitt navn i seg selv betyr jo ikke at noe ulovlig har pågått, men det er et sted å starte.

Over 300 nordmenn

Det er statsledere, politikere og mektige mennesker fra en rekke ulike land som nå avsløres gjennom disse lekkasjene, ikke minst i Russland, Storbritannia Argentina og Kina. For Storbritannia er det i tillegg til utfordringene på hjemmebane et stort problem at de også konfronteres internasjonalt, fordi London har vært en frihavn for korrupte statsledere fra mange fattige land i lang tid.

Igjen er det også en del nordmenn som er identifisert gjennom dokumentlekkasjen. Aftenposten/E24 har identifisert over 300 nordmenn i de lekkede dokumentene. De fleste eier anonyme selskaper i skatteparadis og har verdier der.

Mange av personene som dukker opp i lekkasjen, skal tidligere ha uttalt seg kritisk om bruken av skatteparadiser. Den slags dobbeltmoral vil selvsagt slås opp etter hvert som koblingene gjøres.

E24 er den ene redaksjonen i Norge som er del av dette arbeidet, den andre er Aftenposten.

Håpet om endringer

En ting er hva som kommer frem av skandaler, noe annet er om det får faktiske politiske følger. En sak er personene som er involvert og som en håper at kan straffes for å stjele fra fellesskapet. Men nesten viktigere er at en endrer ordninger som sikrer mulighetene for at nettopp slik korrupsjon og tyveri kan finne sted.

Tilrettelegging for korrupsjon er et problem. En kan kalle det masse annet, men internasjonale strukturer er nettopp dette. Kanskje kan vi få en internasjonal opinion som krever en slutt på strukturer som brukes som skalkeskjul?

Deri lever håpet om at Pandoras eske, eller rettere sagt Pandora-dokumentene, kan bidra til strukturelle endringer på sikt.

Les mer fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken