Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Diskusjonen om kommentarfeltene i Fredriksstad Blad fant sted i NRKs Ukeslutt på lørdag, og er godt nytt også for oss i Nettavisen.
Det var nemlig Fredriksstad Blad-redaktøren som inspirerte oss til å åpne kommentarfeltene igjen i februar, etter tre års pause.
LES OGSÅ: Niklas Baarli hyller avisens stramme grep
I Fredrikstad var Svendsen, som også var innom Nettavisen en periode som nyhetsredaktør, den første som strammet inn debattreglene. I stedet for å sitte og file på om en ytring var utenfor eller innenfor loven, krevde han enkel folkeskikk:
Ut med nedlatende karakteristikker uten begrunnelser. Inn med argumenter i en normalt saklig form.
I ettertid har mange aviser, inkludert Nettavisen, endret reglene tilsvarende. Med oppløftende resultater.
TV-kjendis Niklas Baarli (33) var blant dem som tidligere måtte be faren om ikke å lese kommentarfelt, fordi han ble «helt knust» av å lese alt som ble skrevet om sønnen.
I Fredriksstad Blad utdyper han hvordan det i de gamle kommentarfeltene hadde etablert seg en ukultur, særlig blant de litt eldre, som endelig hadde fått et fristed hvor de kunne gå fullstendig bananas.
«Det har de virkelig valgt å gjøre også. De skriver uten å tenke seg om, og de skriver helt forferdelige ting som de aldri ville turt å si face to face med noen», ifølge Baarli.
I Ukeslutt-sendingen var ikke Fredriksstad Blad-redaktøren helt enig i at det bare er eldre som går over streken, men han påpekte at det absolutt var en overvekt menn. Svendsen medgir også at han får en del pepper for å være så streng.
«Vi prøver på en positiv måte å motivere. Folk deltar jo fordi de har lyst til å si noe og føler de har noe å komme med. Da er det fint om de kan få anledning til å gjøre det uredigert. Og det er egentlig ganske enkelt», sier redaktøren om den saklige tonen han mener det er helt legitimt å kreve av deltakerne.
Også vi i Nettavisen dro på studietur til Fredrikstad og lot oss inspirere. I februar i år åpnet vi kommentarfeltene igjen, etter at de hadde vært stengt helt siden januar 2019.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Ved gjenåpningen skrev jeg at vi ville framheve det som leserne våre synes er interessant, og prioritre argumenter som bringer debatten videre.
«Vi tar altså redaktøransvaret på alvor, og luker ut det som bare er spydigheter og usakligheter eller det som bare oppfattes som trolling - selv om det er lov å si etter norsk lov».
Skrev jeg altså den gangen. Og selv om en riksavis som Nettavisen har større pågang og større utfordringer enn en lokalavis, har vi opplevd en såpass drastisk bedring at vi i dag gjerne ønsker velkommen til kommentarfeltet.
I starten av gjenåpningen måtte vi redigere ganske kraftig, men nå ser det ut som at de fleste skjønner prinsippet:
Vi er ikke ute etter å sensurere meninger, men vi krever at meningene blir framført på en vanlig, grei måte.
LES MER: Nettavisen åpner igjen for folkets røst – med ny vri
Noen blir fortsatt sure, og skriver til oss at vi er idioter eller det som verre er. Og noen ganger gjør vi feil – at vi enten er for strenge eller for slappe. Da retter vi opp.
(En vanlig misoppfatning er at hvis vi sletter en kommentar om at Jonas Gahr Støre er et fjols, for eksempel, eller at Erna Solberg er ei møkkakjærring, så driver vi med sensur. Det gjør vi ikke. Blir meldingen omformulert til argumenter om hvorfor Støre er en svak statsminister, eller hvorfor Solberg er dårlig i opposisjon, er den hjertelig velkommen).
Heldigvis skjønner de fleste dette. Og ofte opplever vi at deltakere som har fått slettet en melding, kommer tilbake med den samme meningen – men nå med argumenter i stedet for skjellsord.
Les flere kommentarer av Erik Stephansen
Da blir alle glade, ikke minst alle de som leser kommentarfeltene – men som ennå ikke har valgt å skrive noe selv.
Debattreglene i Fredriksstad Blad kan du lese her. Nettavisens regler kommer under her:
----
Velkommen til leserdebatt i Nettavisen
For å sikre en interessant leserdebatt har vi strenge regler, og vi krever alminnelig folkeskikk.
Målet er å skape en spennende arena for debatt under våre artikler, der alle føler seg velkomne. Her er våre 10 bud:
- Bruk fullt navn når du skriver. Kommentaren din må være interessant for andre, og du må holde deg til saken.
- Vis respekt for den du diskuterer med – også når du er dundrende uenig. Skriv bare det du like gjerne kunne sagt muntlig om dere satt overfor hverandre.
- Diskutér sak, ikke person. I stedet for åkarakterisereen meningsmotstander, forklar heller hvorfor du er uenig.
- Vær høflig, unngå banning eller skjellsord.
- Vær gjerne kritisk, men begrunn kritikken. Først da blir kommentaren interessant for andre.
- Trakassering, hatske utfall og trusler vil føre til utestenging.
- Kommenter med bokstaver og ord, ikke symboler/emojis/GIFs.
- Ikke skrik med STORE BOKSTAVER.
- Ikke skrik med tegn (f. eks !!!!!????)
- Bruk seriøse kilder. Vi sletter kommentarer som gjengir eller lenker til åpenbare konspirasjonsteorier, voldsforherligende nettsteder eller benekter veldokumenterte vitenskapelige fakta
Hvis du ikke følger disse reglene, blir kommentaren din slettet.
Vi godtar ikke anonyme kommentarer, og falske eller ufullstendige profiler blir utestengt. Vi kan kreve manuell verifisering dersom mobilnummeret ditt ikke automatisk kan knyttes til navnet ditt i profilen. Har du bilde av en reell person, må det være deg selv.
Dersom du bor sammen med en abonnent, må vedkommende opprette deg som familieabonnent (dette er gratis), slik at du får egen innlogging og kan kommentere med ditt eget navn. Abonnenten går hit for å dele abonnementet med familien.
Vi krangler ikke på reglene. Tenk deg at du sitter ved Nettavisens kjøkkenbord og diskuterer. Det er vi som bestemmer hva som er god folkeskikk i vårt hus.
Opplever du at din kommentar blir slettet, leser du bare reglene en gang til og prøver på nytt.
Lykke til, og takk for at du vil bidra til en interessant debatt!
Og husk: Om du vil skrive en kronikk eller et mer utfyllende debattinnlegg, er mailadressen [email protected].