Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Jens Lapidus er en av Sveriges mest leste krimforfattere. Mange vil kjenne ham som opphavsmann til TV-serien «Snabba Cash». Det er action med Lapidus. Og mye politikk.

I «Paradis City» befinner vi oss i et framtidig Sverige, men ikke alt for lang tid fram i tid? Sergles torg - midt i Stockholm - er omdøpt til Greta Thunbergs torg. En del av byen - faktisk en hel bydel - er overtatt av gjengene. Myndighetene har reist en mur rundt strøket, sju meter høy, som et slags Gaza - Paradis City. Her gjelder ikke svensk lov.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Et internettfirma som heter Welch, eid av herr Agneröd, omsetter for mer enn Apple og Netflix til sammen. Agneröd er en av de fire rikeste som eier mer enn resten av det svenske folket til sammen. Victoria er dronning, og folk har fortsatt korona-angst. California har forresten brutt ut av USA, og erklært seg som selvstendig stat.

Langt nord i Sverige, i Tallänge, har Svenska Frihetsfronten vunnet kommunevalget. Og fins det en muldvarp i Säpo?

En megastjerne i sosiale medier blir sentral; hun er søster til en fremadstormende politikvinne. Vi skal til Mørkenettet - og mot slutten til smått umulige kommunikasjonskanaler.

Her kan du lese flere innlegg av Arild Rønsen

Fortellinga minner tidvis om det som skjer i Tom Chatfields «Dette er Gomorra».

Syns du dette lyder en smule klisjéfylt? Da er du på rett spor. Det er action i massevis, uten at du akkurat sitter igjen som et aspeløv i frykt og beven. Det blir liksom ikke spennende.

Jens Lapidus’ hovedproblem er at han blir overtydelig, både i form og innhold. Politisk korrekt. Men et stykke unna den politiske kompetansen til Sjöwall & Wahlöö og Leif GW Persson - krimforfattere som mer subtilt tar tak i problemene som herjer «folkhemmet».

Men underholdende, det er denne romanen!

Les mer fra Norsk debatt

JENS LAPIDUS

Paradis City

Cappelen Damm