Erling Braut Haaland er på alles lepper om dagen, så å si over hele verden.

Ikke så rart, egentlig.

I sesongen 2022/23 har han så langt scora 52 mål på 52 kamper. Alle som har vært borti en fotball, skjønner at dette er en nærmest utenomjordisk prestasjon.

Erling Braut Haaland har ikke scora sine mål som guttespiller mot et dårlig lag på Vestlandet.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Han har gjort sine mål mot motstandere som befinner seg på det aller øverste nivået i verdens største idrett – fotball.

Det er med andre ord ikke det spor merkelig at han blir beundra. 22-åringen fra Bryne framstår som bortimot guddommelig.

Men livet er fullt av paradokser. Den hemningsløse feiringa av Erling Braut Haaland er ett av dem.

Han tjener godt og vel 500 millioner kroner i året. Nesten to millioner hver uke, uavhengig av om han befinner seg på treningsfeltet eller spiller kamp. Eller har fri.

I tillegg kommer omtrent det samme i sponsorinntekter.

Gjennomsnittsnordmannen tjener 500.000 kroner i året. Fem millioner i løpet av 10 år. Står du i jobb i 40 år, har du tjent 20 millioner før grunnlaget for pensjonspengene skal utregnes. Det samme beløpet tjener Erling Braut Haaland i perioden da det er ferie i Premier League.

Alle som tenker seg om, skjønner jo at dette er galimatias. Det er mulig å forstå at fotballspillere på toppnivå tjener godt, for karrieren varer sjelden mer enn 10–15 år. Men om ingen brekker beina på Erling Braut Haaland, vil han i det han bikker 30 ha tjent 20 milliarder kroner!

Det er så mye penger, at du må være ansatt i Oljefondet for å forstå det.

20 milliarder skrives sånn: 20.000.000.000.

Moderklubben på Bryne har fått noen slanter, og vil hanke inn ytterligere noen millioner når Erling Braut Haaland på tampen av karrieren selges til en klubb i Saudi-Arabia.

Fint! Men igjen – galimatias.

I skrivende stund rigges det til storskjerm på et torg på Bryne. Ei lita bygd på Vestlandet i Norge vil være kledd i lyseblått lørdag kveld.

Flere tusen, unge som gamle, vil stille opp med nummer 9 Haaland på ryggen.

Inntektene fra draktsalget har gått til en klubb som er under etterforskning for økonomisk brudd på det som finnes av fair play-regler i hjemlig liga. En klubb som er selve symbolet på sportsvasking styrt av oljesmurte diktaturstater i Midtøsten.

Jeg gleder meg til finalen, og har fått lånt ei Inter-trøye av en god kamerat!