(Sandefjords Blad): Vi skriver snart sommerferie 2022. Akk som jeg gleder meg!

Jeg ser fram til (forhåpentligvis) mange varme dager, mindre hverdagsstress, lyse sommerkvelder, smaken av jordbær, gode bøker, musikkfestivaler, saltvann i håret – og mye, mye mer.

Store deler av Norges befolkning gjør nok som meg i disse dager. Ja, tenker på, planlegger og teller ned dagene til sommerferiestarten.

Men for mange går nok ikke den planleggingen som smurt. I disse dager er det store passkøer over hele landet. Er man avhengig av nytt pass for å reise på ferie i sommer, er man i bås med veldig mange andre. For etter noen år med koronapandemi og lite utenlandsfarting, er det mange som gjerne vil «rømme landet» til sommeren.

Og veldig mange trenger nye pass.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Selv kunne jeg gjerne ha tenkt meg en utenlandstur i år.

Til et land hvor man er sikret sommer og sol. Hvor man kan ligge på stranda og steke i sola, mens man ser på ungene som leker og bader.

En bekymringsfri uke i Syden, med all inclusive, hadde gjort seg!

Ja, helst så sant det er mulig å komme seg dit på annet vis enn i lufta (den flyskrekken tar nemlig ikke ferie).

Men, det er jo et men. Det er ofte et men som setter stopper for enkelte ting. I dette tilfellet er det, dessverre, et men. Jeg snakker selvfølgelig om pass. Nemlig mangelen på gyldige pass.

For da jeg for flere måneder siden sjekket familiens passbunke, ble jeg litt satt ut. Det var ikke bare ett pass som var utgått på dato. Heller ikke to. Nei, alle «gode» (les: ironi) ting er visst tre.

Jeg måtte sjekke flere ganger. Ja, jeg skrudde på mer lys, og tok nærmest på meg briller som ikke eksisterer. Det måtte vel være feil i en av de røde, små bøkene? Jeg hadde vel sikkert sett feil med et av årstallene. Det sto vel mai 2023 – ikke mai 2022?

Les også: Oskar (58) må kjøre ti timer for å legitimere seg hos DNB: – Helt idiotisk

Dessverre viste det seg at jeg hadde sett riktig. Passene til alle ungene var gått ut på dato! Og sommerferien var bare noen måneder unna … Stressnivået økte. Nå måtte jeg bestille passtimer sporenstreks!

Jeg fant fort ut at det var et håpløst prosjekt. Å skaffe én time var vanskelig. Å skaffe tre? Umulig! Den første ledige timen var mange måneder fram i tid. Lenge etter at årets sommerferie for lengst er ferdig.

Jeg forsøkte igjen senere, uten napp. Og jeg forsøkte i andre byer, uten å lykkes.

Les mer fra Norsk debatt her

Denne uka fant jeg imidlertid ledige passtimer hos Sysselmesteren på Svalbard. Men å ta med seg tre unger dit sprenger årets feriebudsjett. Det er utelukket.

Så – det blir Norgesferie i år. I likhet med i fjor. Og året før der.

Men det er egentlig helt greit. For sist helg tok jeg toget til og fra Bergen. Det var en fantastisk tur, som ga mersmak.

Så i sommer blir det en ny tur til «Vestlandets hovedstad».

Denne gangen med bil, og med overnattinger i telt på Hardangervidda.

Og akk som jeg gleder meg!