Gå til sidens hovedinnhold

Penger, penger, penger. På tide å si stopp!

Våre politikere må tørre å ta til motmæle og ikke bare være lydige, servile og stå med lua i hånda. Det er grådige motspillere der ute, skriver Terje Johansen.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

En viktig del av EU-prosjektet er å utjevne sosiale forskjeller internt i Europa. Og gjennom EØS-ordningen er Norge blant de aller mest sjenerøse landene.

I 2021 er det bevilget totalt 5,7 milliarder kroner via statsbudsjettet som skal gå til støtte av andre land, som for eksempel Polen, som stikker av med desidert mest.

Dette er saken: Norge deler ut milliarder i EU-bistand: – Må skru av pengekrana

Det er mulig EU-kontingenten var rimelig den gang våre oljeinntekter var på topp, med en oljepris på 120 dollar fatet. Nå er den imidlertid halvert.

Men, mye vil ha mer - og polakkene har hatt en eventyrlig vekst etter at de kom inn i EU. Når skal vi forvente at de kan stå på egne bein eller helst bli en bidragsyter til EU-fellesskapet?

Hele Øst-Europas EU-land har i årevis nytt godt av betydelige overføringer fra de vestlige medlemslandene. Nå må det kreves at de forsørger seg selv. Derfor er det på høy tid at Norge melder inn en nedgradering av vår forsørgelsesbyrde.

Våre politikere må tørre å ta til motmæle og ikke bare være lydige, servile og stå med lua i hånda. Det er grådige motspillere der ute.

Vi tar også imot og sysselsetter tusenvis av ledige arbeidstagere fra Øst-Europa -penger disse sender til hjemlandet.

Nå må Norge ivareta sine egne svake grupper. Men gjerne åpne for mer import av landbruksprodukter fra EU - bøndene våre er ingen svak gruppe i Norge.

Les flere saker fra Norsk debatt her

Kommentarer til denne saken