Det var vanskelig å finne noen annen forklaring på at interne regjerings-hemmeligheter - opprinnelig hentet fra offentliggjøring på den russiske tjenesten Telegram - begynte å lekke på sosiale medier.

Tidligere i uka måtte en tennersskjærende Michael Dworczyk vedgå offentlig at hans private konto er blitt hacket og tappet for tusenvis av meldinger og et stort antall dokumenter.

Stabssjefen på statsministerens kontor er kjent som en politisk rådgiver med eksepsjonelt stort kontaktnett og mange mektige venner.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Godbiter

I materialet som foreløpig er offentliggjort, finnes det for eksempel smakebiter på hvor nedlatende polske politikere ytrer seg internt om regjeringsmedlemmer i de baltiske landene.

Men dette er sikkert bare begynnelsen - og bare Michael Dworczyk selv vet nøyaktig hva slags godbiter som ellers hadde fått samle seg i mail-boksen hans i årenes løp.

Tyske medier spår allerede diplomatiske vanskeligheter, etter hvert som polske politikeres karakteristikker av Angela Merkel og andre utenlandske «yndlingsfiender» blir lekket.

I det hele tatt skal hackerne ha sikret seg mye stoff med relasjon til Polens NATO-medlemskap.

Les også: Ny utstilling i Berlin: Kultur-guruer var stor-nazister

Norske?

Så - før vi vet ordet av det - kommer vel også de mindre stuerene betraktningene omkring Jens Stoltenberg, for ikke å snakke om Erna Solberg og Frank Bakke-Jensen.

Polske diplomater skal allerede være i sving med å advare sine allierte om hva som har skjedd - og sikkert også be dem om å se bort fra mulige retoriske kunststykker fra nederste hylle.

4350 konti

På onsdag ble parlamentet informert om skandalen under et lukket møte, der stemningen skal ha vært eksplosiv og bidragsyterne høyrøstede.

Under et innlegg i åpent plenum bekreftet statsminister Mateusz Morawiecki at ikke bare Dworczyk, men også flere regjeringsmedlemmer, har vært under angrep. Han benyttet anledningen til å informere om at minst 4350 polske konti er blitt hacket, og advarte opposisjonens folk mot å lene seg for langt ut av vinduet:

De risikerer nemlig også å få SINE mail-konti lagt åpne.

Her kan du lese flere innlegg av Asbjørn Svarstad

Strenge regler

Som i de fleste land har også Polen strenge regler for omgang med elektronisk post.

Regjeringens medlemmer har forbud mot å sende hemmelig materiale fra og til adresser som ikke befinner seg på trygge servere.

Stabssjef Dworczyk har ikke kommet med noen god forklaring på at han brøt sikkerhetsbestemmelsene, men de fleste går vel ut fra at dette er en ikke helt uvanlig metode for kommunikasjon utenfor offisielle kanaler.

Forsikringene hans om at kontoen aldri ble benyttet til å formidle statshemmeligheter holder ikke lenger enn til første avsløring av nettopp slike saker.

Hevn

Statsminister Mateusz Morawiecki mener åpenbart at valget av nettopp stabssjef Dworczyk som første offer for pinlige avsløringer må være mannens store suksess som leder for den polske kampen mot pandemien.

Dworczyk er dessuten regjeringens mann for å beskytte det polske mindretallet i Hviterussland fra forfølgelse og diskriminering fra Aleksandr Lukasjenkos regime.

Disse to elementene skal ha irritert så sterkt at Moskva nå forsøker å knuse Dworczyk politisk.

Regjeringssjefen kom ikke nærmere inn på at han selv mottok «private» meldinger fra Dworczyk på sin egne G-mailkontoer - og dermed selv må regne med ubehagelige avsløringer.

Les også: Champagne, sushi og milliarder: Mannen som snøt alle

Russerne!

Den maktfulle partisjefen i «Lov og Rettferdighet» er visestatsminister, og dermed også ansvarlig for Polens forsvar og sikkerhet.

Jaroslaw Kaczynski nøler ikke med å gi «krefter» i den Russiske Føderasjon ansvaret for de elektroniske innbruddene - og for at tyvgodset nå blir publisert.

Han minner om at det vil være en stor seier for bakmennene, hvis begivenhetene skulle føre til at stabssjef Dworczyk og andre mister posisjonene sine.

Raser

Opposisjonen raser mot at den ikke ble informert før flere dager etter at katastrofen var et faktum, og halve byen allerede visste hva som foregikk.

Når de som benyttet private konti i sin offentlige tjeneste nå unnskylder seg med at de trodde sikkerheten var på topp, gjør de dette mot bedre viten.

Selvsagt er det vesentlig vanskeligere å trenge inn på en regjeringsserver, som en talskvinne for et opposisjonsparti understreker overfor den tyske avisen die Welt.

Les mer fra Norsk debatt her

Det er ikke mange uker siden sist det politiske Warszawa ble utsatt for cyberangrep og kapring av konti på Facebook og andre sosiale medier - samt påfølgende publisering av private og personlige informasjoner.

Men det er første gang at folk så høyt på strå blir rammet - og at halvparten av regjeringens medlemmer må frykte for sin egen karriere.

Med det politiske klimaet som hersker i Polen kan PiS-regjeringens folk ihvertfall ikke regne med å finne verken forståelse eller nåde hos sine politiske motstandere.

Så dramatisk blir dette, under alle omstendigheter.

Og det blir selvsagt spennende å se hvor mange «norske» «avsløringer» vi har i vente.