(Romerikes Blad): *Pling*

Telefonen lyser opp med nok en melding.

«Celleforandringer, hva gjør jeg nå?»

Jeg kan telle på to hender hvor mange venninner som har fått påvist celleforandringer. Og hvor mange lignende meldinger jeg har fått bare det siste året.

Nå er det snart to år siden jeg selv fikk påvist celleforandringer. Etter det har flere venninner kommet til meg for å uttrykke sin bekymring. For å høre hva som skjer videre, om det er alvorlig, og hva jeg følte oppi det hele.

Jeg prøver selvsagt å forsikre dem om at når man først har tatt celleprøven, så er det «good». Og jeg har oppfordret andre venninner til å ta celleprøve.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Vi har blitt terpa på og fått beskjed om at når vi blir 25 år, og hvert tredje år deretter, så skal alle ta celleprøve. Hvis vi gjør det, skal vi unngå livmorhalskreft. Da gjør vi alt etter boka.

Men nå har det kommet frem i lyset at det ikke er nok.

9. januar publiserte TV 2 en ny episode av dokumentarserien «Norge bak fasaden». Temaet for episoden var livmorhalskreft og celleforandringer. 28 år gamle Maren Johnsen gjorde alt rett, og tok celleprøve i en alder av 25. Da fikk hun beskjed fra legen om at alt var fint.

Halvannet år seinere opplevde Maren plutselige og intense menstruasjonsblødninger som vedvarte. Hun tok ny celleprøve som viste alvorlige celleforandringer og ble sendt til et rutineinngrep hvor hun fjernet deler av livmorhalstappen.

Da var det for sent.

Celleprøvene som var fine i 2020, var feiltolket og hadde nå utviklet seg til livmorhalskreft. Stadium tre av fire.

Historien til Maren har gått viralt på sosiale medier etter episoden, og blitt en snakkis i venninnegjengen.

«Her er det snakk om unge jenter som dør på grunn av det manglende fokuset på kvinnehelse», sier influenser Frida Marie Grand på sin Instagram-konto @frida.tegner. Se video under.

Selv om jeg har fjernet deler av livmorhalstappen og hatt flere oppfølgingssjekker, så blir jeg nå bekymret og engstelig. Og jeg vil tro jeg ikke er den eneste.

Og jeg blir forbanna og provosert fordi staten, regjeringen, myndighetene, eller hvem enn som bestemmer dette, igjen nedprioriterer meg som ung kvinne.

Les også: Hva er så galt med matte?

Og mest av alt er det skremmende, fordi det er en sjanse for at dette skaper mistillit og uro hos unge jenter når det kommer til å ta celleprøve. Vil dette føre til et tilbakeskritt i #sjekkdeg-kampanjen?

Generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross forteller til TV 2 at de nå har fått flere spørsmål fra unge kvinner som lurer på om det er vits å ta celleprøve. De opplever det som 50–50 sannsynlig om de får rett svar på prøven. Ross understreker at det er livsviktig at de tar prøven.

Marens historie er enda et bevis på hvordan kvinnehelse blir nedprioritert.

For selv om vi gjør alt etter boka, blir det fortsatt feil.