Gå til sidens hovedinnhold

Polet stengt én dag - forbudstid går ikke i 2021 heller

Koronastengte vinmonopol i Oslo-området ga hamstring i nabokommunene. Moralsk forkastelig mener mange, men det viser samtidig hvorfor alkoholforbud ikke fungerer.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Som ledd i de skjerpede koronatiltakene i Oslo-regionen ble vinmonopolbutikkene stengt lørdag 23. januar. De nye strenge koronatiltakene, der altså stenging av vinmonopolutsalgene i 10 kommuner var ett av dem, ble annonsert av regjeringen lørdag klokken 09.00.

Les også: Gigantisk flaskehals ved polutsalget

Lokal forbudstid gikk ikke

Allerede før koronatiltakene trådte i kraft var det klart at dette ikke gikk som planlagt. Fra tidlig lørdag formiddag dannet det seg lange køer ved Vinmonopolet, blant annet i Sandvika i Bærum, som ikke var gjenstand for nedstengning.

Et problem for nedstengningen i Oslo-området er at avstandene er små til andre kommuner med gode handlemuligheter. Dermed var det lett å kjøre til nabokommuner for å kjøpe vin.

Dette er selvsagt et problem også for alle andre tilbud som ble stengt ned lørdag, men det var stengingen av Vinmonopolet som virkelig fikk folk til å reise.

Lokal forbudstid funket ikke. Hvorfor?

Her kan du lese flere innlegg av Kjell-Magne Rystad.

Å ta fra folk den lille gleden

En som undrer seg er Geir Lippestad, partileder for det nye partiet Sentrum, som i stor grad består av avhoppere fra venstresiden i Krf og fra Arbeiderpartiet. Til Nettavisen uttaler han:

- Skoler og barnehager stenges. Idrett for barn og unge stenges. Hva som setter polet i en særstilling er vanskelig å se.

Les også: Undrende Geir Lippestad: - Alt stenger ned, men så åpner polet?

Det spørsmålet er jo betimelig. Det er ikke vanskelig å argumentere for at mye annet er viktigere å holde åpent enn Vinmonopolet. Polet ble jo heller ikke helt stengt. Netthandel med hjemlevering var åpen, riktignok med noen dagers leveringstid.

Men så er det den lille gleden da. Og moralistene som vil ta den i fra deg. Med alle argumenter på plass om sunnhet, riktig prioritering og at din nytelse ikke er viktig. Din nytelse er i alle fall ikke viktig for dem. Pekefingeren er til å ta og føle på. Hvor «håpløst» det er å holde Vinmonopolet åpent oppsummerer Gunnar Stavrum her. Han glemte å si noe om den lille gleden.

Les også: Barn og unge ofres lett så lenge vi lar alkoholen flomme til de middelaldrende

Midt i en pandemi hvor mange må forsake så mye skal ikke betydningen av den lille gleden undervurderes. Restaurantene og skjenkestedene er stengt. Folk sitter hjemme og antall depresjoner øker. Ryker vinglasset til lørdagsbiffen også, så er det trist - tenker nok mange.

Vi skal ta vare på den lille gleden.

Les også: Polets salg eksploderte: 428.000 liter revet bort

Sprit-taxier i gatene neste?

Om andres små gleder ikke betyr noe som helst for mange, så ligger det nok her noe som kan forklare hvorfor det gikk som det gikk med polstengingen.

Uansett hvor usunt, usolidarisk og dumt alkohol i manges øyne måtte være, spesielt nå under pandemien, så er alkohol noe mange nordmenn rett og slett vil ha. Selv om de færreste er avhengig av alkohol i medisinsk forstand. All erfaring viser at slik er det.

Vi har over mange år hatt harde debatter om alkoholavgifter, taxfreekvoter og grensehandel. Alkohol har vært den mest populære varen å handle på utenlandstur. Nå under pandemien er ikke det mulig. Derfor har Vinmonopolets salg gått i taket.

Rett før jul kom et forlik om årets statsbudsjett i havn ved å kutte blant annet i alkoholavgiftene. Det var til avholdsfolkets og folkehelselobbyens store ergrelse. Blant disse finner vi Nasjonalforeningen for Folkehelsen, Actis og andre organisasjoner som årlig mottar millionbeløp i statsstøtte.

Les også: Nei til folkehelsefanatisme - ja til frihet og ansvar

Men akkurat nå er altså ikke taxfree et alternativ. Når lovlige alternativer ikke finnes, har det en tendens til å dukke opp ulovlige. For alkohol vil altså folk ha.

Smugling og hjemmebrenning har vi alltid hatt. Og i nyere tid - sprit-taxier i gatene.

Stenges polet, kommer dette til å blomstre.

Tyst fra avholdsfolket, men de har noe å lære

Fra avholdsfolket var det ganske tyst denne gangen. Kanskje var det så mange andre som stakk frem sine pekefingre at det ikke var nødvendig å si noe.

Dessuten: Forbudstid er noe Norge har hatt før. I Norge var brennevin forbudt mellom 1916 og 1927, hetvin mellom 1917 og 1923. Det var forbudstid. Alkoholforbudet var den gang særdeles lite vellykket og førte til en gigantisk oppblomstring av smugling og annen kriminalitet - samt mer eller mindre lovlige omgåelser.

Dette er godt beskrevet blant annet i Gunnar Kagges lesverdige bok.

Her har avholdsfolkene noe å lære.

Les også: Fattigmannsskatt og rikmannssubsidier

Regjeringen måtte snu

Det er vanskelig å være uenig i at alkohol kan være farlig. Det er lett å mene at alkohol ikke er viktig. Og det er lett å tro at alkohol er noe som folk bare kan hindres tilgang til.

Historien viser noen annet.

For hundre år siden tok det en tiårsperiode før politikerne innså at det ikke gikk an å forby alkohol.

Denne gangen var polutsalgene i ti kommuner stengt en lørdag i januar. Så måtte regjeringen snu. For regjeringen er dette pinlig, men barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad forsvarer vinglingen så godt han kan.

Forbudstid går ikke i 2021 heller.