Det er vanskelig å skjønne hvorfor Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet vil flytte Andøya flystasjon til Evenes.

Lokalavisa «Bladet Vesterålen» valgte å fly journalister ned til Oslo for å prøve å få kontakt med Arbeiderpartiets daværende forsvarspolitiske talskvinne, Anniken Huitfeldt, siden de etter tre års forsøk ikke fikk noe ordentlig svar på noen annen måte.

Da journalistene møtte henne i vandrehallen på Stortinget og introduserte seg, stakk hun av!

Ikke bare én, men to ganger.

Det kunne ikke Jonas Gahr Støre gjøre like lett, da han var gjest i cockpit hos pilot Per Gunnar Stensvaag på en tur over atlanteren.

Stensvaag hevdet at han som pilot aldri hadde truffet noen i miljøet som forstod seg på denne flyttingen fra Andøya til Evenes, og ville bruke anledningen til å spørre hvorfor politikerne likevel var bestemte på å gjennomføre dette:

«Tror dere virkelig de som har bestemt dette er dumme, da?» var det nærmeste Jonas kom et svar til Stensvaag.

Hvem er disse ekspertene?

Stol på ekspertene! Men, hvem er disse ekspertene? Vet ikke. Hvilke argumenter har de? Aner ikke. Likevel er de fire største partiene våre klare på at flyttingen må gjennomføres.

Arbeiderpartiet, Høyre og Frp har ment dette lenge, og Senterpartiet godtok det nå som en del av det nye regjeringssamarbeidet.

Det nærmeste vi kommer en ekspert er tidligere forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen, som var en av forkjemperne for flyttingen til Evenes. Opprinnelig var et av argumentene at det ble for kostbart å vedlikeholde flere flybaser, men dette har falt bort siden Andøya nå sannsynligvis består som en beredskapsbase.

Da Aftenposten etter dette tok kontakt ville ikke Bruun-Hansen svare på kritiske spørsmål.

Les også: Norge trenger en kynisk klimapolitikk basert på fornuft, og ikke følelser'

Senterpartiet i nedleggingsskvis

At Senterpartiet nå godtok flyttingen fra Andøya er spesielt. I og med at vår nye forsvarsminister Odd Roger Enoksen nettopp er både fra Senterpartiet og Andøya. Senterpartiet fikk hele 56 prosent av stemmene på Andøya, under kommunevalget i 2019, blant annet på grunn av løfter om at de skulle kjempe for å bevare flystasjonen.

Hva var forklaringen til Enoksen da han nylig besøkte Andøya som nybakt forsvarsminister, etter nyheten om valgløftebrudd?

Ingen forklaring annet enn at «vi lever i et demokrati» og at regjeringen lover å ta vare på lokalsamfunnet på andre måter.

Ja, vi lever i et demokrati, men skulle ikke åpenhet, debatt og argumenter være en del av den pakka?Selskapet «Samfunnsøkonomisk analyse AS» møtte også på uvanlige hinder da de skulle skrive en rapport om flyttingen. Da de ønsket et møte med forsvarsdepartementet fikk de tilbud om en prat over tre måneder fram i tid, kun et par dager før rapporten skulle leveres.

Her kan du lese flere kommentarer av Are Søberg

Lang liste med punkter

Når selv Senterpartiet har gitt etter, er det nok ingen vits med enda en omkamp. Men, her er altså noen av de viktigste punktene som ble sett på som fordeler med Andøya flystasjon:

«Beslutningen om Evenes flystasjon er en himmelropende dumhet» sier Jacob Børresen, som er tidligere sjef for operasjonsstaben i Forsvarskommando Nord-Norge.

Mens Torbjørn Bongo som er leder i Norges Offisersforbund mener vi er «veldig nær ved at statsråden faktisk har feilinformert både opinionen og kanskje også Stortinget».

Ikke engang relevante konspirasjonsteorier

At ingen - tross denne kritikken - kan svare for hvorfor vi skal bruke milliarder av skattekroner på å flytte flystasjonen vekk fra Andøya, fikk meg i et svakt øyeblikk til å lete etter konspirasjonsteorier, uten at jeg klarte å finne på noe spennende, med et snev av realisme.

Les mer fra Norsk debatt her

Heldigvis har de mange entusiastene i gruppa «Bevar Andøya flystasjon» heller ikke spekulert i en mystisk «deep state», som åpenbart ville blitt et tema om et prosjekt i USA ble kjempet fram bak en slik mur av stillhet.

Milliardregningene for utviklingen av nye Evenes flystasjon vil nok uansett komme nå. Men for ordens skyld kunne det jo være greit om noen politikere snart kunne forklart poenget.