Gå til sidens hovedinnhold

Politikernes berøringsangst for alkohol går utover barnas trygghet

I kjølvannet av vinmonopolets gjenåpning: Situasjonen som oppsto i de nedstengte kommunene forteller oss at flere enn antatt har et alkoholproblem.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Det har nå gått en måned siden skoler og fritidsaktiviteter ble stengt som et tiltak mot utbruddet av det muterte viruset i Nordre Follo. Samtidig ble butikker stengt og hjemmekontor sterkt anbefalt. Det var likevel en butikkjede som ikke kunne holde stengt lengre enn et døgn - vinmonopolet.

Dette fordi folk var villige til å dra ut av sin egen kommune for å få tak i drikke, noe som økte risiko for spredning av det muterte viruset.

Les også: Steng gjerne ned hele landet, hvis dét må til. Men rør faen ikke Vinmonopolet!

Den hellige alkoholen

Jeg har lenge vært klar over at alkohol har en viktig posisjon i det norske samfunnslivet, hvor den nærmest har blitt noe hellig - som ikke skal reguleres. Likevel forteller situasjonen som oppsto i de nedstengte kommunene oss at flere enn antatt har et alkoholproblem.

Det var opprinnelig snakk om 1-2 uker uten å ha tilgang på alkohol, men det ble for lenge for mange. Familier ble nødt til å være tett på hverandre hjemme, og barna hadde ikke noe fristed i fra alkoholen.

Folkehelseinstituttet anslår at 90.000 barn har minst en forelder som har misbrukt alkohol det siste året. Dette tilsvarer 8,3 prosent av alle barn under 18 år. Det betyr at det er et problem av et stort omfang, som må tas på alvor.

Les også: FpU og Unge Høyre ut mot Vinmonopolet

Samfunnets skyggesider

Barn har en særegen beskyttelse gjennom menneskerettigheter og tas hensyn til på så mange områder i samfunnet, men når det gjelder noe så elementært som egen trygghet i hjemmet, har vi en lang vei å gå.

Som voksne må vi ta ansvar som rollemodeller for barna våre, fordi dersom vi har et usunt forhold til alkohol vil det være sannsynlig at også barna våre får det.

Selv studerer jeg sosialt arbeid, hvor vi får et innblikk i samfunnets skyggesider. De sidene ved samfunnet som kan være vanskelig å oppfatte, men er utrolig viktig å ta tak i. Her har vi hørt flere virkelige historier om alkoholen som ødelegger for både den rusavhengige og de pårørende.

Det er menneskers liv det er snakk om, og det er på tide å berøre det som har blitt helliggjort.

Vi trenger en mer restrektiv alkoholpolitikk

Ifølge NHI viser undersøkelser at cirka 10 prosent av voksne i Norge drikker på en måte som medfører stor risiko for helseskade og avhengighet og alkoholisme. Disse ti prosentene drikker halvparten av all alkohol som konsumeres i Norge. Hvordan tror dere dette påvirker dem selv, familie og venner?

Vi i KrFU ønsker å være en tydelig stemme for sårbare familier, og ser at mange voksne trenger et lavterskeltilbud til hjelp for sitt alkoholproblem. Samtidig mener vi at alle barn og unge skal ha mulighet til å ha en fritidsaktivitet, for å ha et trygt sted der de møter og blir sett av andre voksne.

Vi er nødt til å ha en mer restriktiv alkoholpolitikk når det kommer til tilgang og pris, for det skal lønne seg å velge alkoholfritt. Derfor oppfordrer jeg norsk næringsliv og politikere til å ta dette på alvor, og tørre å gjøre upopulære politikk til det beste for mennesker og samfunnet.

Les flere saker fra Norsk debatt her

Menneskers trygghet bør trumfe både økonomisk vekst og menneskers behov for nytelse. Hvordan var flertallets reaksjon på røykeloven da den kom, og hvilke virkninger ser vi av den i dag? Det er ikke populisme som er svaret på langvarig god alkoholpolitikk!

Alkoholen må ikke få bestemme viktige samfunnsspørsmål, der den ender opp med å trumfe barnas trygghet, slik den gjør nå. Vi må gjøre alkoholen mindre attraktiv, og den jobben begynner nå!

Jostein Silas Killerud Söderberg, styremedlem i Vestfold og Telemark KrFU, Kristiansand

Kommentarer til denne saken