• Ikke vil folk ha utbygging av vassdragene
  • Ikke vil folk ha vindmøller på land
  • Ikke vil folk ha vindmøller til havs
  • Ikke vil folk ha kjernekraftverk
  • Ikke vil folk ha gass
  • Ikke vil folk ha kull

Men billig strøm i et av verdens rikeste land, ja, det vil de ha!

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Og ikke tar de fem flate øre for å sable ned tiltakene som regjeringen kommer med for å møte fremtidens energibehov. I tillegg sutres det og klages det på regjeringen som har fått strømkrisen rett i fanget, og som har kommet med Europas mest sjenerøse strømstøtte både til folk flest og til bedrifter som trenger det.

I dag ser vi populistiske partier, som Rødt og Frp, som nærmest slåss om velgernes gunst, der de fronter enkle løsninger på kompliserte utfordringer, kun for å stige på meningsmålingene.

Det ærlige svaret er at det ikke finnes en rask og enkel løsning på de utfordringene vi står ovenfor. Jo, sier populistene som fronter de enkle løsningene.

«Norge bader jo i oljekroner, vi har aldri hatt mer penger på bok! Det er jo bare å pøse på med oljemilliarder for å bistå folket».

Man kan ikke forvente at alle populister er økonomer, men i Norge kan de aller fleste lese. Landets ledende økonomer og Norges Bank er krystallklare på og fraråder på det sterkeste at myndighetene øker pengebruken som vil føre til overoppheting i norsk økonomi.

Se videointervju med Rødts Sofie Marhaug:

De aller fleste av oss vet jo også hva det innebærer: en stigende inflasjon og renter som løper løpsk, som igjen vil føre til at folk med boliglån vil bli ekstra hardt rammet.

Les mer fra Norsk debatt her

Jeg tror det er på tide av vi tar innover oss at vi er en del av en krise som rammer hele Europa. Selv om strømregningen svir for mange må vi heller ikke glemme at Norge er et av landene i verden med lavest strømpris akkurat nå.

Jeg tror også vi skal være takknemlige over at vi har en regjering som ikke kaster seg på de kortsiktige løsningene, men som har tatt grep med å gi strømstøtte til husholdningene og bedriftene som er utsatte.

Og ikke minst og vel så viktig: vi har en regjering som tar grep for å endre kraftsystemet og ruste energiforsyningen på lang sikt.