Nettavisen publiserte mandag 17. januar en artikkel om at en forbruker boikotter PostNord på bakgrunn av dårlig sjåførlønn.

Vi, i PostNord, forstår at forbrukere er kritiske til leverandører som driver med sosial dumping. Det er vi også. Derfor avslutter vi avtalene med dem.

Dette er saken: Boikotter Postnord og Zalando: – Det er skammelig

Utsatt for svindel

PostNord driver ikke med sosial dumping. Det er ikke slik PostNord opererer. Men, vi har i enkelttilfeller oppdaget at underleverandører som har forfalsket dokumentasjon – og ikke bare svindlet oss, men også sine egne sjåfører.

Dessverre er slik svindel vanskelig å oppdage. I kontroller av dem har vi blitt forelagt timelister og lønnsslipper som er i tråd med norske regler. Men, dokumentasjonen har vært forfalsket. De har ført dobbelt regnskap, ett reelt for seg og ett for oss.

Vi har nulltoleranse for dette og når slikt fremkommer avslutter vi alt samarbeid.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Varslet storrengjøring i transportbransjen

PostNord har en av bransjens tøffeste Code of Conduct, regelverk for våre samarbeidspartnere og vår egen drift. Der stiller vi krav til oppfyllelse av vårt regelverk og norsk lov, tar stikkprøver i hele verdikjeden og har omfattende revisjoner av våre underleverandører. Når til og med vi blir utsatt for svindel og arbeidskriminalitet, da kan alle bli det.

Derfor gleder vi oss over at samferdselsminister, Jon-Ivar Nygård nå har varslet storrengjøring i transportbransjen, og har initiert en handlingsplan mot sosial dumping. Det er en etterlengtet nyhet for mange av oss.

Som en av de største i Norge, med snart 100 års historie i Norge, den største aktøren i Skandinavia og eid av den svenske og danske stat, er det vi minst ønsker å kjøpe tjenester av kriminelle. Tvert imot gjør vår posisjon og organisasjon at vi må ta ekstra forhåndsregler, ha strengere avtaler og bedre kontroll. Slik at mottakere, både Anne-Linn Lernes og alle andre, kan være trygge på at sjåførene som har kjørt hennes og alle andre pakker i Norge har lønns- og arbeidsbetingelser i tråd med norsk lov.

Rekordmange forsendelser

PostNord, som alle andre seriøse aktører, er helt avhengig av samarbeidspartnere som driver lønnsomt og bærekraftig over tid og innenfor gjeldende regelverk.

I 2021 har det blitt fraktet rekordmange forsendelser på norske veier. Hver uke er det cirka 10.000 biler på veien i oppdrag for PostNord, på kryss og tvers i vårt landstrakte land. Mange av våre leverandører har vi hatt et samarbeidet med i over 20 år.

PostNord har en turnover, leverandører som slutter, på under 10 prosent årlig. I gjennomsnitt varer avtalene med våre transportører i syv år. De er norske og de kjører 96,3 prosent av alle transporter for oss.

Les mer fra Norsk debatt

Gjør mye for å stoppe dem

PostNord må fortjene tilliten til mottakere av pakker, sjåfører, ansatte, eiere og våre kunder. Den samme tilliten må våre underleverandører fortjene fra oss.

Av og til blir vi utsatt for svindlere, som både lurer oss, norske myndigheter og ikke minst sine egne ansatte. Vi gjør mye for å stoppe dem og myndighetene gjør mye for å stoppe dem. Derfor står vi sammen med myndighetene i kampen mot sosial dumping og for at Anne-Linn Lernes og alle andre skal slippe å tenke på om sjåførene får riktig lønn.