Gå til sidens hovedinnhold

Profilbilde-aksjoner er ikke nytteløse

Til dem som rister på hodet av kampanjer på sosiale medier: Jeg er uenig!

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Regnbuefarger har florert i sosiale medier denne måneden. Dette er derimot ikke den eneste bilde/profilbildeaksjonen som har dominert på internett igjennom tidene, listen er lang. Det er mye å vise sin støtte til.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det er blant annet mange som har byttet profilbilde til en «Rosa sløyfe» for å sette fokus på kampen mot brystkreft.

Det er mange som har delt «50 er ikke nok» - for å vise at Norge burde hentet flere flyktninger fra Moria-leiren i Hellas. Etter drapet på George Floyd spredte protester mot politivold og rasisme seg over hele USA og til resten av verden, det var mange som deltok i «Black Lives Matter»-bevegelsen - og postet et svart bilde i sosiale medier.

Handler om standpunkt

Mange rister nok på hodet og tenker at det ikke forandrer noe hvis vi legger ut et bilde. Jeg er uenig. Det handler om å vise et standpunkt på hvor man står, derfor tenker jeg at det å vise sin støtte med en symbolmarkering ikke er uten nytteverdi. Det er viktig.

Nei, det hjelper ikke direkte på problemet, men det gir likevel signaler rundt oss og kan kanskje hjelpe litt på stigmaet mange føler på. Kampanjer på sosiale medier bidrar til å utvikle en kollektiv bevissthet rundt bevegelser.

Les også: Tenk om Norge var gode til å spille fotball

Det er gjennom kunnskap og deling av erfaringer det går fremover, så jeg mener at kampanjer kan bidra til at folk kan finne og dele kunnskap. Vi har så mye makt hvis vi tør å bruke den. Hvis vi forsetter å tie, så samtykker vi med stillheten vår. Vi må vise at vi ser den urett som skjer, også den urett som ikke rammer en selv.

Vis engasjement

Jeg oppfordrer alle som setter menneskehetens likeverd høyt til å fortsette med å heve stemmen, signere opprop, debattere på sosiale medier, delta i digitale og fysiske markeringer og demonstrasjoner, vise engasjement på den måten dere kan. Enten det er fordi man har overskudd til å gi litt av egne ressurser, eller i form av annet engasjement.

Les også: Absurd å rope om jordmormangel når erfarne jordmødre går halvtimesvakter

Ingen er trygge før alle er trygge. Det er også viktig å huske på at selv om noen ikke poster og deler i sosiale medier - betyr det ikke at de er uberørt. Det er selvfølgelig mulig å engasjere seg uten å poste det på Facebook eller Instagram.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken