Gå til sidens hovedinnhold

Protester i Iran: Stjeler vannet fra folk - regimet slår nådeløst ned på de som protesterer

Helt siden 15. juli har det vært protester mot alvorlig vannmangel i den sørvestlige provinsen Khuzestan i Iran.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Provinsen er en oljerik provins, men samtidig ganske oversett og marginalisert av staten.

Iran opplever den verste tørken på 50 år. Men provinsens største problem er samtidig dårlig statlig styring. Staten har mer eller mindre tømt vannmagasinene i området - og for egen gevinst bygget for mange damanlegg.

Dette har ført til at mange elver nå har tørket ut.

Les også: Hvis velgerne i Iran tar til gaten, risikerer de døden. Dette er deres protest

Vannmangel skaper problemer

Khuzestan-provinsen er en av de varmeste stedene i Iran. Vannmangel fører også til mangel på elektrisitet. Situasjonen er kritisk for bøndene og for dyreholdet. Mange har nå tatt til gatene i protest. Protestene har blitt støttet av en rekke iranere både i og utenfor Iran.

Som vanlig svarer myndighetene med undertrykkelse og vold.

Ifølge Amnesty har minst 10 mennesker til nå blitt drept fordi regjeringen skyter med skarpt mot demonstrantene. Internett-forbindelsen har også vært stengt i Khuzestan i perioder.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Skyter skarpt mot «bråkmakerne»

Sist gang regjerningen stengte ned internett var under protestene i 2019, hvor 1500 demonstranter ble skutt og drept av sikkerhetstjenesten, ifølge Reuters.

Enkelte myndighetsrepresentanter i Iran har bedt om løsninger, mens en god del av ekstremistene har kalt demonstrantene for bråkmakere.

Les også: Opprøret sprer seg i Iran

Folket protesterer mot uretten

Protestene som startet på grunn av vannmangel har til nå ført til protester i forskjellige byer og provinser i Iran hvor demonstranter roper «Død over diktatoren» og «Ned med den islamske regimet».

Demonstranter også har ropt navnet til faren til Shahen av Iran. Reza Shah er av mange ansette som «faren» til det moderne Iran, hvor utdanningsinstitusjoner og infrastruktur for første gang ble etablert i landet.

Protestene har ført til overskrifter verden over. I forrige uke, da urolighetene nådde hovedstaden Teheran, ble det ropt «Død over diktatoren».

Selvfølgelig er sikkerhetstjenesten blitt sendt for å arrestere, skremme eller skyte mot demonstranter.

Les også: Iran utnevnt til FNs utvalg for kvinners rettigheter: – Helt absurd

Det er uklart om disse protestene kommer til å styrte regimet. Presteskapet er i en krise uten sidestykke. Forhandlingene om en atomavtale har stoppet opp etter sjette forsøk i Wien, grunnet den nye regjeringen som skal dannes denne uka.

Denne uka skal den nye ekstrem-presidenten, Ebrahim Raisi innsettes. Han er en kontroversiell figur, siden han er blitt koblet til dødskommisjonene på 80-tallet - hvor cirka 5000 politiske fanger ble henrettet.

Les også: - Jeg møtte Irans president i et torturkammer. Jeg var høygravid

Sanksjoner og korona

Sanksjonene kveler Iran. Det som er verst er den dårlige håndteringen av koronakrisen, som nå er inne i sin femte smittebølge.

Ifølge AP registrerte Iran 37.189 nye Covid 19-syke syke på mandag, som er det høyeste smittetallet siden starten av pandemien. Det er rapportert 411 dødstilfeller på én dag. Tallet på døde er nå 91.407 - som er det høyeste i hele Midtøsten.

(Kilde: Iran reports highest daily number of COVID cases since pandemic began | The Times of Israel)

Her kan du lese flere innlegg av Mina Bai.

All makt på få hender

Det største problemet er likevel lederen, Ali Khamenei, som har all makt og nekter å imøtekomme folkets ønske om å akseptere en avtale med vesten nå som USAs nåværende president vil gjenopprette atomavtalen.

Med en ny ekstrem-president, direkte støttet av ham, har parlamentet nå innvilget en ny lov om å stenge utenlandsk internett.

Ekspertene spår at dette - om mulig - vil gjøre Iran enda mer isolert, og landet vil mer og mer likne på Kina eller Nord-Korea.

Fremtiden ser i hvert fall ikke lys ut for Iran.