Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Putins sjeflobbyist i Tyskland heter Gerhard «Gerd» Schröder (77). Han sitter i ledelsen for flere Rusneft-selskaper og er nå på vei inn i Gazproms styre. Schröder ble «kjøpt opp» av Putin enten rett før - eller umiddelbart etter - at han i 2005 - med sju års fartstid - gikk av som kansler.
Mange holdt seg den gangen for nesa, men fremtredende sosialdemokrater forsvarte advokat Schröders «selvsagte» rett til å selv velge sine fremtidige klienter.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Putins venn
De smilte bredt og syns nok det var ganske sjarmerende, når gamlekansleren omfavnet sin nære venn Putin og gratulerte ham med dagen. Eller den gangen Schröder forsikret tyskerne om at «Putin er en lupe-rein demokrat». Litt søtt var det også, da Putin brøt alle regler og lot den alt for gamle Schröder få adoptere to foreldreløse barn.
Dagens forbundskansler Olof Scholz var partiets generalsekretær under Schröder, mens den nye partiformannen Lars Klingbeil (44) har kjent ham godt i mange år – og en gang vært leder for valgkampkontoret hans.
Knapt var Schröder ute av Kanzleramt i Berlin, før han gikk i gang med å realisere Putins planer om gassledninger gjennom Østersjøen til Tyskland, slik at det ikke lenger skulle være nødvendig å betale transittavgifter til Ukraina, Polen og andre østeuropeiske stater. Særlig de baltiske landene og Polen la inn heftige protester i EU-systemet – og fikk bred støtte også av andre land som Frankrike og Italia.
«North Stream 2»
Verken som mangeårig partner i Angela Merkels regjeringer eller i den nye koalisjonen med Grønne og Liberalere (FDP) har SPDs ledere vært villige til å vedgå at «North Stream» og «North Stream 2» er noe langt mer enn bare «et økonomisk prosjekt». De fleste andre politisk tenkende mennesker i Europa kunne selv regne ut at dette i stor grad dreide seg nettopp om rå maktpolitikk – og ikke minst handlet om å sørge for å ta viktige inntekter fra den ukrainske naboen.
Da de første boikotttruslene fra amerikansk side begynte å tikke inn for drøyt to år siden, reagerte også sosialdemokratene med hårsåre klagesanger om at USA forsøkte å blande seg inn i europeiske forhold.
Konkrete trusler om å sette alle firmaer og privatpersoner som bidro til North Stream 2 på en amerikansk svarteliste, ble omgått ved at russiskeide firmaer – med eget spesialutstyr – ble satt til å avslutte jobben med å legge de siste kilometerne.
Her kan du lese flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad
Stiftelsen
Forbundsstaten Mecklenburg-Vorpommerns sosialdemokratiske ministerpresident Manuela Schwesig sto i spissen for opprettelsen av en offentlig stiftelse som – angivelig - skal slå et slag for «klima- og naturbeskyttelse». Mens to millioner kroner av kapitalen stammet fra den tyske delstaten, ble 198 millioner kroner innbetalt av Gazprom.
Mediene har fått lite innsikt i hva stiftelsen egentlig driver med – enn si hva de mange pengene blir brukt til. De siste dagene er det imidlertid lekket ut at et større beløp ble benyttet til å kjøpe et spesialfartøy som var nødvendig for å operere rørledningen. Ekte naturvernorganisasjoner protesterer rasende og påpeker det som alle for lengst har forstått – nemlig at dette handler minst om naturvern og aller mest om å omgå amerikanske boikott-trusler.
Nå blir det også kjent at ministerpresident Schwesig flere ganger de siste årene har holdt hemmelige møter med partikamerat og Putin-lobbyist Gerhard Schröder. Tema for slike treff mellom gamle partikamerater blir selvsagt ikke delt med offentligheten.
Bortforklaringene
Så sent som under Olof Scholz «tiltredelsesbesøk» for tre uker siden hos president Joe Biden i Washington var det umulig for mannen å uttale de tre ordene «North Stream 2». Scholz beveget seg som en katt rundt den varme grøten – men ENNÅ håpet han åpenbart på å kunne redde fremtiden for de 100 milliarder kronene i form av stålrør på Østersjøens bunn.
Konfrontert med at det utenfra kan se ut som Gerhard Schröder fortsatt har tung innflytelse på SPDs russlandspolitikk, rykker partilederne nå rasende ut og dementerer. Men etter hvert som det blir kjent hvordan Schröder gjennom årene har utnyttet sin posisjon som tidligere kansler til å be sentrale politikere om møter – virker bortforklaringene syltynne.
«Sabelrasling»
I forrige uke var Gerhard Schröder ute og oppfordret ukrainerne om å stoppe «sabelraslingen» i forhold til Russland. Og omsider hadde han lent seg for langt ut av vinduet. Tidligere venner og støttespillere ba ham – i mer eller mindre diplomatisk vendinger – om å holde kjeft.
Fra kristeligdemokratisk hold blir det stadig oftere stilt spørsmål ved rimeligheten i at en slik personlighet skal være utstyrt med statsbetalt kontor, limousin med sjåfør og en hel rekke andre privilegier – når han i virkeligheten er en fremmed makts forlengede arm i Tyskland.
Partiformann Klingbeil og partisekretær Kevin Kühnert har de siste dagene vært brakt til svettetokter og fantasifulle utflukter – når de gjentatte ganger på ulike talkshow ble hardt grillet. Sistnevnte mener at det ikke er praktisk mulig å kaste Schröder ut av partiet, mens Klingbeil blir stadig mer ukomfortabel med sitt nære forhold til den tidligere kansleren.
På mandag fløy ryktet gjennom det politiske Berlin: Olof Scholz har gitt streng beskjed om at han ikke lenger er mottakelig for gode råd fra Schröder. Dette innebærer i virkeligheten av Gerhard Schröder fra nå er persona non grata i sitt eget parti - så vel som på samtlige regjeringskontorer. Eller mer direkte: Ingen sosialdemokrat med respekt for sin egen karriere bør i fremtiden bli sett sammen med Putin-kameraten «Gerd».
Les også: Norge har fått en aggressiv diktator som nærmeste nabo
Bråstopp
Onsdag ble det kjent at president Joe Biden – etter avtale med Olof Scholz – går for full boikott av North Stream 2. Dette skjedde få timer etter at industriminister Robert Habeck «foreløpig» hadde stoppet prosessen med formel godkjennelse av rørledningen.
Nyheten om at North Stream 2 er stoppet blir av de tyske forbrukerne mottatt med skepsis og angst. Hittil i vinter har gassregningene fire- og femdoblet seg. Frykten for normalforbrukere uten sparekonti, er at uteblivelsen av rørledningen vil skru opp prisen ytterligere – kanskje så mye som femdobling eller sågar tidobling i forhold til dagens nivå.
Frackinggass
Den grønne industriministeren Robert Habeck vedgår at energi kan bli enda dyrere enn i dag – men spår at prisene snart vil synke igjen. «Markedet» kommer til å ta seg av den saken. MEN, sier Habeck, NÅ må Tyskland få fart på utbyggingen av ikke-fossile energikilder – som for eksempel vindmøller. Han mener at flytende amerikansk frackinggass vil garantere for at tyskerne ikke går en iskald vinter i møte.
Det skal i løpet av torsdagen være tatt regjeringsbeslutninger om hurtigbygging av terminaler for de amerikanske leveransene.
Det var knyttet stor spenning til den amerikanske svarte-lista som omfatter mange med tilknytning til «North Stream 2». Flere tyske direktørnavn står der – men ikke Gerhard Schröders. Det spekuleres imidlertid i om ikke også ekskansleren lyses i amerikansk bann så snart han blitt formelt utnevnt som medlem av styret i Gazprom. DET vil i så fall bli en mer enn pikant situasjon – også for SPD.
Schröder får stadig flere direkte oppfordringer om å droppe sine russiske oppdrag. Han er på god vei til å ha satt sitt eget navn og rykte over styr.
Men den sta gamle mannen vil nok ikke høre på gode råd – der han befinner seg dypt nede i lomma på en despot og krigsforbryter.