Allerede tidlig på ettermiddagen kom de første meldingene om at det trakk opp til å bli en het natt.

Rakettene fløy lavt gjennom gatene og «vanlige» borgere måtte søke tilflukt i de serveringsstedene som fortsatt holdt åpent.

I tradisjonelle problemområder som Sonnenalle og Urbanstrasse sto det gjenger som beskjøt hverandre på tvers av gata.

Ellers kastet de åpenbart ulovlige «kinaputter». De var så sterke at trykkbølgen slo beina under vanlige fotgjengere.

Bydeler eksploderte

I løpet av kvelden forsøkte ordensmakten å «deeskalere» situasjonen og holde lav profil overfor bråkmakere. Men en halvtime før midnatt var det omtrent som om hele bydeler eksploderte.

I Friedrichshain, Wedding og Kreutzberg ble ambulanser og brannbiler massivt angrepet av gjenger med svartkledde maskemenn, som skjøt raketter direkte mot kjøretøyene, kastet eksplosiver etter dem – og rett og slett tømte ambulanser for livsviktige hjelpemidler, mens medarbeiderne tok seg av pasienter.

En sjokkert ambulansesjåfør fortalte akkurat på regional-TV om hvordan en rakett plutselig knuste frontruta hans.

Travelt opptatt med å filme

En brannmann ble dirigert til en angivelig brann i en trang gate. Da første kjøretøy rakk fram, ble redningsfolkene overfalt av om lag 25 menn, som pøblet rundt med dem, plyndret utstyret deres og kastet sprenglegemer mot dem.

Les også: Ha et forferdelig nytt år – Hilsen regjeringen

Vitnet var spesielt overrasket over å konstatere at flere gjerningsmenn hele tiden var travelt opptatt med å filme de andre. Materialet skulle uten tvil benyttes til selvskryt i sosiale medier. Så her var det ikke snakk om å spre paroler for eller mot en «viktig» sak – men rett og slett få utstilt sin egen ødeleggelseslyst og hensynsløshet.

I løpet av første nyttårsdag ble det telt opp 18 politifolk, 15 ambulansepersoner og brannfolk, samt 20 «sivilister» som måtte bringes til sykehus med skader som de hadde pådratt seg under slike angrep.


Flere av de aktuelle områdene har ord på seg for å være «under arabisk kontroll» og holdes av kritikere fram som eksempler på hvordan deler av den tyske hovedstaden preges av årtier med fravær av integrering.

Men også mange uten innvandringsbakgrunn synes å befinne seg blant de som ble anholdt.

Liming på motorveien

Aggresjoner og «aksjoner» mot redningsfartøyer ble først benyttet for et par måneder siden, da unge klimaaktivister annenhver dag limte seg fast til motorveien – og på den måten stoppet morgentrafikken inn og ut av Berlin.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Aksjonistene nektet også å flytte seg for sykebiler i utrykning og ble utsatt for heftig kritikk, etter at ambulanser med dødssyke pasienter – eller på vei til dramatiske ulykker – ble hindret.

Senere er falske alarmer blitt et digert problem. «Noen» ringer og melder fra om ulykker med omfattende personskader, slik at den store alarmen blir utløst og mange vogner kommandert til stedet. (Det er sikkert en ren tilfeldighet at slike ting har en tendens til å skje samtidig med liming på motorveien(?)

Et usett fenomen

Å kaste noen tomflasker mot politiet natt til 1. mai eller å på nyttårsaften avfyre alt for kraftige raketter – ulovlig innkjøpt i Polen – har fra helt siden før Murens fall vært en vanlig del av de årlige markeringene i Berlin.

Men at ambulansefolk blir fysisk angrepet og brannbiler bevisst skutt i brann med raketter, er et foreløpig usett fenomen.

Vanlige mennesker klager nå over at de i mange timer på nyttårsaften hadde følelsen av å befinne seg i lovløse omgivelser.

Ordensmakten var blitt jaget vekk, mens pøblene feiret med å bombardere hverandre og sine omgivelser – eller angripe de som måtte våge å dukke opp for å ta seg av syke og skadde.

Ambulansefolkets fagforening krever nå kameraer installert i alle kjøretøyer, slik at det for fremtiden skal bli mulig å oppspore og rettsforfølge angripere. Brannfolkene slutter seg til dette konseptet, og ønsker i tillegg å få bodycams – altså kameraer på kroppen.

Les også: Uaktsomt massedrap på 1300 tropiske fisker

Politiets fagforening i delstaten forlanger at det fra neste år – av hensyn til medlemmenes liv og helse – blir innført totalforbud mot alle former for pyroteknikk på nyttårsaften.

Bare så vidt begynt

Om årsaken til at brann- og ambulansefolk nå er blitt like «legitime» mål som politifolk, har de kyndige bare så vidt begynt å diskutere.

De berlinske politikerne er akkurat kommet i gang med kampanjene foran omvalget som skal gå av stabelen i slutten av februar.

Les også: Ble fullstendig kaos på valgdagen: Nå må velges tilbake til urnene

Årsaken er at valget i september 2021 endte med kaos, fordi køene var for lange og antall stemmesedler for lite. Og NÅ kommer den sosialdemokratiske overborgermesteren – Franziska Giffey – også til å måtte forklare hvordan den sittende delstatsregjeringen ikke er i stand til å beskytte redningsfolkene sine mot bombeangrep og rasende menneskemengder.

Så DETTE er en sak som i ukene fremover kommer til å fortsette med å holde sinnene i kok.

Foreløpig er det ingen av de mistenkte som har greid å hoste opp noen troverdig forklaring på nødvendigheten av å banke opp redningsfolk og tenne på bilene deres.

Men det dukker sikkert snart opp noen genier som også har forklaringen på DET.