De senere årene har aktører i samfunnet lett med lupe blant bedrifter og vanlige folk for å finne tegn på rasisme. Dersom man mener å ha funnet det, forsvinner «rasistenes» inntektsgrunnlag og sosiale liv i et raserianfall som ender med total utfrysing.

Ofte sitter det igjen forfjamsede personer som bare uttrykte seg litt klønete, eller som ikke hadde fått med seg siste nytt om hva man får lov til å si, mene og gjøre.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det som gjør disse seansene uforståelige og direkte destruktive, er at søkelyset overhodet ikke rettes mot roten til at mennesker fra andre land og kulturer diskrimineres. I norske medier hører vi til det kjedsommelige at Norge er verdens beste land og at systemet vårt utklasser alle andre systemer.

Vi har også selvbilde som en av de snilleste og mest gavmilde nasjonene, som en fredsnasjon som er snill nok til å gi en prosent av brutto nasjonalinntekten til bistand.[1] Jeg fikk nylig spørsmål fra en ambassadør som jobber i Norge om hvilke land Norge ser opp til. Jeg ble svar skyldig. Er det egentlig plass til noen over eller på siden av verdensmesteren Norge?

Gir fra seg vaksiner på grunn av alvorlige hendelser

Denne uken videreformidlet flere av hovedstadsmediene en sak fra NTB, der utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) stolt forteller at Norge gir 452 000 doser med AstraZeneca-vaksiner til Nicaragua, Uganda og Haiti. I saken presiseres det at det dreier seg om 200 000 vaksine-doser som Sverige lånte av Norge, og 252 000 doser som Norge ikke skal bruke.

Les også: Danmark har alt det Norge ikke har, pluss Mikkel Damsgaard

På Folkehelseinstituttets (FHI) nettside kan vi lese at AstraZeneca-vaksinen er tatt ut av det norske vaksineprogrammet[2] på grunn av de «sjeldne og alvorlige hendelsene med lave blodplater, blodpropper og blødninger». Smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, konkluderer[3]:

«Siden det er få som dør av Covid-19 i Norge så vil risikoen for å dø ved å la seg vaksinere med AstraZeneca-vaksinen være større enn risikoen for å dø av sykdommen, særlig for yngre personer.»

Kaller det veldedighet

792 av Norges 5,4 millioner innbyggere har dødd av koronaviruset (0,015 % av befolkningen). Ifølge Verdens helseorganisasjon har 752 personer dødd av korona i Uganda[4]. Ifølge FN-organisasjonen UNFPA[5], bor det 47,1 millioner innbyggere i Uganda. Det betyr at 0,0016 % av befolkningen har dødd av koronaviruset.

Les også: Med Vedum i revers

En ugander har altså over ni ganger lavere sjanse for å dø av korona enn en nordmann. Hvorfor i all verden gjelder ikke Bukholms konklusjon om at AstraZeneca-vaksinen utgjør større risiko enn å få korona også for ugandere?

Hva sier det om Norge når vi gir videre en vaksine som medfører for stor risiko for oss, og attpåtil kaller det veldedighet. Nå er det på tide at vi retter blikket mot det som virkelig er rasisme, istedenfor å henge oss opp i gamle bøker, benker og iskremlogoer.

Les flere meninger fra norsk debatt