Gå til sidens hovedinnhold

Raymond er hardt presset: - Må åpne Oslo innen 10. mai

Det er ikke bare utgrupper og meningsstuntere som Charter-Svein som nå kritiserer at Oslo fremdeles holdes stengt, skriver Ottar Jakobsen.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Raymond Johansen er i ferd med å gå tom for argumenter. Han bør gjenåpne store deler av næringslivet I Oslo, forretninger og serveringssteder, når han kommende torsdag igjen står frem og møter folket.

Hvis ikke risikerer han å bli gjort ansvarlig for det konkursraset som vil måtte komme.

Senest i morges fikk han høre dette til gangs i holmgang med Frps Aina Stensersen, leder av Helse og sosialkomiteen i Oslo, som gikk hardt ut mot byrådslederen. Hun mente at han burde åpnet allerede tidlig i uken som gikk.

Les saken her: Reagerer på at Oslo-byrådet holder butikkene stengt: - Begynner å ligne en farse

Den gang bevilget Raymond Johansen seg en drøy uke for så å komme tilbake med et svar; en detaljert og forpliktende konklusjon om trinn to i gjenåpningsplanen.

Ikke bare Charter-Svein som reagerer

Nå er Oslos byregjering i ferd med å gå tom for argumenter for å fortsette den stadig mer kritiserte og etter hvert utskjelte nedstengningen.

Det er ikke bare utgrupper og meningsstuntere som Charter-Svein som nå kritiserer at Oslo fremdeles holdes stengt; politikere og samfunnsdebattanter fra høyst ulike partier og ståsteder går nå ut mot Raymonds åpningsvegring.

Smitten har vært nedadgående over lengre tid, akkurat slik Raymond sa var en forutsetning for en gradvis gjenåpning denne uken (les torsdag). Slik er også trenden i landet.

Den eldre, utsatte delen av befolkningen er nå langt på vei vaksinert, og FHI har lagt en ny plan som skal få vaksinetempoet opp på et høyere nivå i ukene som kommer. Det blir varmere i været, og smitten vil dermed gå ytterligere ned.

Samtidig ser vi at den berømte «krampa» er i ferd med å ta rotta på den yngre delen av befolkningen, for å bruke et folkelig uttrykk; ukontrollerte fester og store sammenstiminger i parkene har tiltatt, ikke minst de siste to helgene.

Bedre da å få utelivet inn i fastere og mer betryggende former, mener stadig flere.

Det er ikke alt eller ingenting

Raymond Johansen trenger ikke å åpne alt på en gang. Han kan jo gjøre om lag som sist og la restauranter med matservering få holde åpent, for eksempel til klokken 22 00, med noe redusert belegg. Og han kan i tillegg tillate uterestauranter å åpne, forutsatt at gjestene kan bruke toalettene.

Les også: Raymond Johansen bekrefter: Kommer ny avgjørelse om tiltakene på torsdag

Her fins flere ulike kombinasjoner, som sikkert vil bli vel mottatt alle sammen etter et halvt år med full nedstengning og langt over et helt år med koronarestriksjoner, som det meste av landet for øvrig ikke har kjent på kroppen.

Raymond Johansen vet meget vel at kompensasjonsordningene som ble lagt frem av regjeringen med brask og bram, i overveiende grad ikke når frem. Nå kommer kanskje om ikke altfor lenge nok en liten skjerv med kommunale støttepenger fra regjeringen, pengestøtte som ikke skal revideres og godkjennes og like ofte avslås av revisjonsgiganten KPMG.

De øvrige kompensasjonsordninger fra Jan Tore Sanner og Co er det i praktisk forstand bare å glemme. Summa summarum så holder ikke dette, og det vet den gode Raymond Johansen meget godt.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Utallige butikker, turisttilbud og ikke minst restauranter, serveringssteder og puber vil nå gå over ende dersom ikke dørene åpnes. Dette vet han også.

Så det er bare å konkludere: Næringslivet som er selve Oslos puls, ser frem til å åpne for kunder og gjester igjen, senest fra 10. mai.

På forhånd takk, Raymond.

Kommentarer til denne saken