Gå til sidens hovedinnhold

Raymond Johansen har bestått, men uken som kommer blir avgjørende

Med avslutningen av ramadan og med 17. mai i bakhodet gjør Raymond Johansen det eneste riktige: gjenåpner Oslo – riktignok forsiktig og med et visst forbehold.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Gjenåpning av kulturliv, servering, trening og delvis lag- og breddeidrett, det er stikkordene for Erna Solbergs nasjonale gjenåpning av Norge.

Men i realiteten er det bare Oslo og deler av Viken som har opplevd en smertefull nedstengning over sju måneder i strekk på disse vesentlige feltene av nærings- og samfunnslivet. Resten av landet, med få unntak, har kommet seg langt rimeligere unna gjennom koronakrisen.

Les også: Sjølvutnemning sett i system

Gjorde det eneste riktige

Og Oslos ubestridte leder, Raymond Johansen, gjorde det eneste riktige; nå gjenåpnes Oslo fra onsdag 26. mai, riktignok forsiktig og med et visst forbehold, og han gjorde det noen lunde rettferdig.

Serveringsdørene åpnes med om lag halvt belegg og med meteren som forutsetning. Uteservering under samme regler og skjenking til 22, - og under ellers like forhold.

Det lar seg høre, Raymond, selv om beslutningen muligens kommer noe sent. Og det var bare flott at restaurantbransjen ble lovet en ny utbetaling på 80 millioner kroner i støtte, utbetalt innen en ukes tid.

Kortene deles på ny

Under forrige gjenåpning, fra vår i fjor til 10. november, rådet lite rettferdige regler. Restauranter med matservering kunne holde åpent, de som ikke kunne tilby et slags spisekart, måtte holde stengt. Det vil si de brune pubene.

Med andre ord er det dette segmentet i utelivsbransjen som har blødd aller mest gjennom koronaåret. Nå deles kortene ut på ny, mer rettferdig.

At kultur- og musikkliv gjør come back er like viktig. Og lagidretten selvsagt, skjønt gjenåpningen skjer bare delvis her. Gjenåpning av treningssentere har vært etterlyst i lang tid, så det var nok på tide.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Med 17. mai i bakhodet

Nå er følgende viktig å legge til: Både statsminister Erna Solberg og Raymond Johansen understreker at gjenåpningen er betinget av at vi nå - i den korte uken som kommer - unngår store smitteutbrudd.

Særlig viktig blir dette for Oslo. Raymond Johansen og byregjeringen i Oslo har forrige torsdags avslutning av ramadan (eid) og selvsagt 17. mai i bakhodet. Det skal ennå gå noen dager før vi kan fastslå at den helgen faktisk gikk av stabelen uten store koronaomkostninger.

Så er det bare å krysse fingrer og håpe at denne gangen klarer vi å holde stilen helt inn.

Kommentarer til denne saken