Nettavisen dekning av at Oslos sykehjem nå erstatter kjøtt i kjøttkakene med bønner og linser har fått byrådslederen til å hisse seg opp.

Nettavisens «bløff»

I et innlegg i Nettavisen 13. mai med tittelen «Nettavisens store kjøttkakebløff» går Johansen knallhardt ut. Han uttaler:

«Det er riktig at vi i vår byrådserklæring har klare mål om å redusere kjøttforbruket i Oslo kommune på generell basis, men vi har altså ikke satt noe krav om 50 prosent reduksjon i kjøttforbruket til sykehjemmene. Vi har heller ikke bedt sykehjemmene erstatte kjøtt med bønner eller linser

Les også: Kjøttkake-bløffen fra Raymond Johansen

Nei vel. Så Raymond Johansen mener at i byrådserklæringen så er det bare en generell målsetting om å redusere kjøttforbruket. Og dermed så bløffer visst Nettavisen om saken.

La oss se nærmere på det.

Sykehjem er omfattet av kravet

Det er ikke det som står i byrådplattformen. Der står det på side 35 under kapitlet at Byrådet vil (min understrekning) «Halvere kjøttforbruket i Oslo kommunes kantiner og institusjoner innen utgangen av 2023.»

Altså så står det at byrådet vil og at dette omfatter institusjoner. Et sykehjem er etter normal forståelse av begrepet en institusjon. Og det er en institusjon kommunen har kontroll over.

At Raymond Johansen prøver å lage et poeng av at kommunen har «ikke bedt sykehjemmene erstatte kjøtt med bønner eller linser», gjør ikke dette bedre. Tvert imot. Det gjør det verre.

Dette viser at han ikke står ved sitt ord.

Byrådslederen husker dårlig

Det er ganske utrolig at Raymond Johansen prøver å komme seg unna kravet om redusert kjøttforbruk ved sykehjemmene på denne måten.

Husker han ikke hva som står i byrådsplattformen? Eller er han virkelig så sløv at han ikke har sjekket det før han beskylder andre for bløff, dersom han er usikker.

Ingenting av dette står til troende. Min eneste mulige konklusjon er at det er byrådslederen selv som bløffer her. Eller ljuger, som mange av hans kjernevelgere kanskje heller ville sagt.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Det hjelper heller ikke for Johansen at byråd og MDGs Lan Marie Berg fullt og helt har forsvart denne politikken i Politisk kvarter på NRK denne uken.

Høyre på sin side mener at dette nå må roes ned. Jeg er ikke enig i at dette bare skal skyves under teppet. Usannheter fra byrådslederen er ikke noe vi bare skal se bort ifra.

Problemet er ikke lenger bare kjøttkakene.

Problemet nå er at byrådslederens påstand om bløff ikke står til troende.