Gå til sidens hovedinnhold

Raymond sviktet utelivet – kan forvente kollaps

Raymond Johansen gjenåpner butikker og kjøpesentere i hovedstaden, men svikter serverings- og restaurantnæringen; bransjen som har blødd mest under koronakrisen og som nå ligger igjen med brukket rygg.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Det var kanskje ikke annet å vente, selv om Raymond Johansen åpent har innrømmet at han har vært under et kraftig press den siste uka.

Kravene om gjenåpning av Oslos puls, utelivsnæringen, har haglet mot ham og hans nærmeste folkevalgte medarbeidere. Men Raymond sto imot, nok en gang.

Les også: Korona i Oslo: Nå slipper såvidt noen lysstråler inn i bunkersen

Vil ikke forplikte seg

For halvannen uke siden sto det å lese i denne spalten at «Raymond holder Oslo stengt - til krampa tar oss». Ja, nå ser det virkelig ut til at det blir slik, for restauranter, puber og klubber, mange av dem med kulturtilbud ved siden av serveringen.

Riktignok antyder byrådslederen muligheten for en gjenåpning også av denne nå nær utraderte bransjen i Oslo, men vil ikke forplikte seg til en bestemt dato utover å antyde at han rundt 20. mai skal komme tilbake til saken.

Har sviktet

Senest i dag kunne vi lese at antall konkurser og avviklinger i hovedstaden steg med 75 prosent i april. De langt fleste av dem som gikk over ende, var serveringssteder og selvsagt butikker av ymse slag.

Raymond Johansen vet at støtteordningene, bortsett fra de kommunale tilskuddene, har sviktet kapitalt. Jeg sikter her til kompensasjonsordningen fra regjeringen.

Selv har ikke Oslo kommet med noen egne bidrag, annet enn å presse på mot regjeringen for å få den til å utbetale mer direkte støtte via kommunen. Finansiert over eget budsjett har byregjeringen og Oslos folkevalgte gjort- og fått til lite.

Vil få konsekvenser

Raymond Johansen må nå påregne å få en stor del av skylden for at Oslos uteliv- og serveringsbransje ligger med brukket rygg. Smittetallene er nå så lave at han burde risikert en kontrollert gjenåpning, om enn bare på sparebluss.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Vaksineringen er i bedre gjenge nå, og situasjonen ser totalt sett ut til å være under god kontroll. Uteserveringer burde åpenbart blitt gjenåpnet, for her er påviselig smitterisikoen svært lav.

Fortsatt stengt, og nå har krampa tatt oss, kan være en nærliggende konklusjon på en dag da mange vil mene at Raymond Johansen, støttet av tåkelagte helseråd fra FHI, har sviktet Oslos hovedarterie i bybildet; utelivsbransjen.

Det vil få varige konsekvenser, også for ham.

Kommentarer til denne saken