Under Pride-feiringen kan vi hvert år lese mange gode og positive saker om mangfold og toleranse. Vi ser at både politi og forsvar deltar i selve toget og står på stand. I Norge har vi et godt og åpent samfunn.

Men vi ser ofte at når samfunnet feirer mangfoldet vekker det også ytterliggående krefter som dyrker hatet. Det har vi også sett i forbindelse med Pride.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Et steg fram, to steg tilbake

For noen dager siden kunne vi lese om massestjeling av regnbueflagg både på Ulsrud videregående skole, på Bøler skole og i en rekke borettslag på Østensjø i Oslo.

For noen år tilbake ble flaggstangen til regnbueflagget i Kristiansand kappet ned. Det var også en hendelse der medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen stjal flaggene fra Oslo S, brente dem og la ut video av det på YouTube.

Mange lider i det stille

Hvert år kan vi lese om personer som blir truet med vold og som blir ofre for uprovosert vold. Vi leser historier om hvordan unge mennesker lukker seg inne, som ikke tør ikke å vise hvem de er – eller faktisk være seg selv. Fordi noen fortsatt hater homofile.

Det er bra at politiet tar slike saker på alvor. Politiet kan derimot ikke bekjempe dette hatet alene. Du må bidra.

Det handler om hvordan vi snakker om hverandre og hvordan vi reagerer på andres uttalelser. Også når vi ikke reagerer i det hele tatt, men stillesittende gir aksept til krenkelser.

Les også: Pride-flagg stjålet i Risør: - Helt forferdelig

Litt etter litt flyttes en usynlig grense for hvordan vi omtaler hverandre – som oftest fordi man slipper å forholde seg til eller se noen i øynene når man spyr ut sitt hatefulle budskap.

Å snu denne utviklingen er vårt felles ansvar. Dette er vår kamp for det samfunnet vi vil ha som frie mennesker. Vi må bekjempe hatkriminalitet og hatefulle utsagn i sosiale medier. Vi må ikke ignorere de hatefulle miljøene.

Vi må heller ikke glemme at de fleste historiene får vi aldri høre om.

Mange lider i det stille.

Halvparten er lite tilfreds med egen psykisk helse

Livskvalitetsundersøkelsen fra SSB viser at unge skeive er overrepresentert på en rekke statistikker som avdekker mentale helseutfordringer.

Over halvparten i aldergruppen 18 – 24 oppgir at de er lite tilfreds med egen psykisk helse. Redselen for hatet og fordommene som kan blusse opp dersom de velger å være åpne om sin legning skaper en svært utfordrende hverdag.

Pandemien har ikke gjort det lettere. Nettopp derfor har satsingen på psykisk helse for unge vært viktig i utarbeidelsen av både statsbudsjett og krisepakker.

Les mer fra Norsk debatt her

I ditt nabolag, på din arbeidsplass eller i ditt klasserom kan det være en som lider i det stille eller som bærer på en skamfølelse. Vær der for dem.