Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen er dopa på skattepenger og offentlige utgifter

Skattene og avgiftene må kuttes med øks, ikke ostehøvel.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

På den måten vil folk sitte igjen med mer penger, pengene blir brukt i Norge, og norske arbeidsplasser vil vokse.

Perspektivmeldingen 2021 bekrefter det FpU lenge har sagt - dagens velferdsstat er katastrofal. Utgiftene er alt for høye, og de fortsetter å øke.

Perspektivmeldingen beviser at faren for velferdsstatens kollaps, er reell. Det er på tide å gjøre noe med offentlige utgifter, og velferdsstatens manglende bærekraft.

Les også: Det må bli fette najs å bo i nord

I alt for lang tid har de offentlige utgiftene bare økt, selv om vi vet fremtidens utfordringer vil koste mye penger. Løsningen på dette er åpenbar. Man må få ned offentlige utgifter, effektivisere, omstrukturere offentlig sektor, og i langt større grad slippe til private aktører.

Politikerne på venstresiden skaper et ramaskrik når de får høre slikt. De er kjappe på uttalelser, som at FpU vil kutte i velferd, skoler, sykehus, og fører en politikk kun for de rikeste. Dette beviser at venstresiden ikke klarer å se objektivt på finanspolitikken i Norge.

Kutt i offentlig sektor betyr ikke at man skal kutte i skole, sykehus og barnehager, men kutte i fullstendig unødvendige utgifter staten har, og fokusere på det aller viktigste.

Ta for eksempel bistandsbudsjettet, som er på om lag 40 milliarder kroner i 2021. Er dette livsviktig velferd som tar vare på de svakeste i Norge?

Nei. Bistandspenger er symbolske penger som forsvinner ut av landet, uten en reell virkning. Pengene ender ofte opp i lommene til korrupte diktatorer, istedenfor hos mennesker i nød. Bistandspengene skaper kun god samvittighet for norske byråkrater.

Les også: Vi som heier på Sylvi

Cirka 12 milliarder går til kunst og cirka 1,5 milliard går til trosstøtte, er andre eksempler. Dette er helt unødvendige statlige utgifter til hobbyer som fint kan finansiere seg selv. Det er ikke en statlig oppgave å finansiere hva folk tror på, eller mener er fin kunst.

I tiårene fremover kan vi forvente lavere inntekter fra oljenæringen, en eldrebølge som slår inn for fullt, og flere er nødt til å havne i jobb. Da synes jeg det er hårreisende at finanspolitikken i Norge fortsatt føres på denne fullstendig uansvarlige måten.

Når underskuddet til staten er på nesten 400 milliarder kroner, burde det ringe noen bjeller. Er ikke dagens politikere klar over at vi vet de statlige utgiftene vil øke fremover, og at vi faktisk er nødt til å prioritere det viktigste for Norges innbyggere?

Les flere saker fra Norsk debatt her

Inntektene til staten er ikke for lave, det er statens utgifter som er alt for høye!

Regjeringen er dopa på skattepenger og offentlige utgifter, og det må ta slutt. En av løsningene på offentlig sløseri og velferdsstatens manglende bærekraft, er å effektivisere og omstrukturere offentlig sektor, samt få så mange som overhodet mulig inn i arbeid.

FpU mener noe av det beste vi kan gjøre er å redusere skattene og avgiftene, slik at først og fremst privat næringsliv kan ansette flere. Det er tross alt privat næringsliv som skaper de største verdiene her i landet, og det skal de fortsette å gjøre.

Skattene og avgiftene må kuttes med øks, ikke ostehøvel. På den måten vil folk sitte igjen med mer penger, pengene blir brukt i Norge, og norske arbeidsplasser vil vokse. Dette vil alt i alt resultere i en langt mer bærekraftig velferdsstat, som er nødt til å stå for kun det mest nødvendige.

Skattene skal ned, og humøret skal opp.