Det er en gryende misnøye i opposisjonen på Stortinget mot helseminister Ingvild Kjerkol.

Kjernen i misnøyen er manglende tempo i utrullingen av den tredje vaksinedosen, og den nødvendige oppfriskningen som vil gi de vaksinerte bedre beskyttelse mot alvorlig sykdom.

Og hvis vi ser på statistikken, er det grunnlag for å mene at regjeringen ligger på etterskudd:

  • Siden effekten av vaksine faller er det ønskelig å sette tredje dose etter seks måneder.
  • For seks måneder siden hadde over 800.000 nordmenn fått sin andre dose.
  • Til nå har bare 440.000 personer fått den tredje dosen i Norge.

Dagens politikk er at den tredje dosen settes etter minst seks måneder og går først til personer med alvorlig svekket immunforsvar, helsepersonell og personer over 65 år, men det ligger i kortene at den etter hvert vil bli tilbudt hele befolkningen over 18 år.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Statistikken fra Folkehelseinstituttet viser at takten må kraftig opp hvis vaksineringen skal gi optimal beskyttelse, siden effekten av vaksinen faller etter hvert som tiden går.

I Oslo er eksempelvis bare 55.000 personer vaksinert for tredje gang, mens tallet for seks måneder siden viste at da hadde 125.000 fått sin andre dose.

I klartekst: Oslo ligger cirka 70.000 doser på etterskudd i forhold alle som kunne fått dosen, og takten fra tidlig i sommer viser at takten må skrus radikalt opp i desember for å holde tritt.

Folkehelseinsituttets statistikk viser at svært få mennesker under 65 år har fått den tredje dosen, og at takten lå ligger på rundt 100.000 vaksinasjoner i uken. Det er under en tredjedel av da vaksineringen gikk for fullt tidlig i sommer.

Det er tidligere kjent at influensavaksinen har tatt en del av kapasiteten til å sette sprøyter, men at tilgangen til covid-19-vaksine er tilstrekkelig.

Dessverre er smitten fortsatt høy, og det legges daglig inn nye pasienter på intensivavdelingene. Etter hvert øker også det totale antallet som har dødd av covid-19 i Norge. Ukentlig blir det nå registrert rundt 40 nye koronarelaterte dødsfall.

De siste ukene har det vært flere tilfeller blant dem over 75 år og blant uvaksinerte mellom 45 og 75 år, viser FHIs statistikk.

Dessverre sprer mange vrangforestillinger om koronavaksinen, og det skyldes trolig manglende regneferdigheter:

  • Rundt 90 prosent av befolkningen over 18 år er vaksinerte, mens altså drøyt 10 prosent er uvaksinerte.
  • Av de nyinnlagte pasientene siste uke var rundt 35 prosent uvaksinerte.
  • Sjansen for å bli innlagt er altså mange ganger høyere blant de uvaksinerte.

Så da gjenstår spørsmålet om hva man nøler etter. Vi vet at vaksine er effektivt mot alvorlig sykdom, og vi vet at effekten av vaksinen synker over tid - og at det hjelper med en såkalt booster-dose.

For ikke å tape noe tid, kan nær en million doser settes før nyttår. Foreløpig er det lite som tyder på at myndighetene har tatt høyde for en slik oppgiring.

PS! Hva mener du? Bør farten settes opp i vaksineringen eller har du tillit til at dagens takt passer? Skriv et debattinnlegg!