Nett på sak Dette er kommentarer skrevet av Nettavisens sjefredaktør.
Regjeringens ekstraordinære strømpakke imponerer ingen.
Det er for lite, for sent.
Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen feller en knusende dom: - Vi har en regjering som fortsatt tar fra vanlige folk med begge hendene, men nå gir litt større smuler tilbake. Det er kun en vinner i dette, det er staten.
- Regjeringen legger ikke opp til å betale ut en eneste krone til folk før jul. Et kjapt regnestykke viser at kostnadene for vanlige folk er tredoblet sammenlignet med snittet de siste årene, selv etter regjeringens ordning, sier Olsen.

Regjeringens løsning på strømkrisen blir som å sette plaster på en avrevet pulsåre
I korte trekk tar staten nå halvparten av ekstrakostnadene hvis gjennomsnittsprisen for strøm går over 70 øre per kilowattime. Det er et tak på ordningen på 5.000 kilowatt i måneden, og regjeringen anslår at kostnaden er rundt fem milliarder kroner.
Les mer: Regjeringen med milliardpakke i strømstøtte
Det beste med ordningen er at den kommer de aller fleste husholdningene til gode, og at regjeringen ikke har hørt på forslag om like mye til alle (uansett om strømregningen har økt eller ei), eller et lavt tak som sørger for at støtteordningen bare kommer de med lavest inntekter til del.
Prinsippet er fornuftig: Støtten går til alle som har fått ekstraordinært høye strømpriser, uansett om de har store eller små hus, og uansett om de har høy inntekt og betaler mye skatt - eller lav inntekt og betaler lite skatt.
Årsaken er enkelt og greit at man ikke trenger å velge mellom vanlige og uvanlige folk, men mellom husholdningenes økonomi på den ene siden, og statskassen på den andre.
For særlig romslig er ikke støtteordningen på fem milliarder kroner når vi vet at staten tjener nær 39 milliarder kroner på årets høye strømpriser.
Derfor er Solvik Olsens bilde treffende: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, statsminister Jonas Gahr Støre og energiminister Marte Mjøs Persen tar med begge hender, men deler ut smuler tilbake.
Den nye ordningen gjør noe med energiprisen, men ikke med nettleien.
I perioden fra desember 2021 til mars 2022 er forslaget at forbrukerne skal få igjen penger hvis gjennomsnittsprisen er over 70 øre per kilowattime en måned. Hvis markedsprisen er høyere, vil staten betale tilbake 50 prosent på neste strømregning. Det betyr at folk ikke får tilbake penger for desember før ute i neste år).
Fakta om den nye strømpakken
Hvis gjennomsnittlig spotpris for kraft en måned går over 70 øre per kilowattime, betaler staten halvparten av det overskytende på neste strømrening.
Det er spotprisen for kraft i det aktuelle prisområdet som husholdningen tilhører, som gjelder.
Staten vil kompensere halvparten av mer-prisen inntil 5000 kWh per måned. Beløpet som blir kompensert vil være uavhengig av hvilken type strømavtale den enkelte husholdning har.
Regneeksempler, gitt en strømpris på 120 øre per kilowattime i gjennomsnitt:
En enebolig som bruker 3.280 kilowattimer en måned, får tilbake 1.025 kroner måneden etter.
En husholdning i en leilighet som bruekr 1.336 kilowattimer, får tilbake 418 kroner.
(Kilde: Regjeringen.no)
Strømpakken er mye dårligere enn den ser ut til fordi husholdningene bruker mest strøm når elektrisitetsprisene er høye, mens gjennomsnittsprisen ikke tar høyde for det.
Dette vil gi store utslag.
La oss si at husholdningen bruker 200 kilowattimer i døgnet nå i desember, og altså kommer over taket på 5.000 kilowattimer:
- Hvis fredag 10. desember er representativ, så varierte prisen i Oslo fra 246 øre mellom klokken 08.00 til 10.00, mens prisen var nede i 127 øre midt på natten.
- Hvis husholdningen bruker 70 prosent av strømmen når den er dyr, vil den reelle prisen være 210 øre per kilowattime - mens regjeringens regnemetode sier prisen var 187 øre.
- I dette tilfellet får husholdningen 2.925 kroner fra støttepakken, mens husholdningen sitter igjen med 5.475 kroner i ekstraregning etter støtten for prisen over 70 øre per kilowattime.
Poenget er altså at staten sitter igjen med enorm fortjeneste på dyr elektrisitet, mens husholdningene får blø. Både regnemetoden og taket på 5.000 kilowattimer gjør at strømpakken i tillegg er dårligere enn den ser ut til.
Med andre ord: Regjeringens puslete strømpakke stopper ikke husholdningenes blødninger.

Strømprisene er rekordhøye fordi politikerne håver inn milliardbeløp på strømregningene
Nå skal strømpakken opp i Stortinget, og der får regjeringen trolig støtte for sine tiltak rettet mot studenter, sosialklienter og folk som trenger bostøtte.
Men det er all grunn til å forvente at opposisjonen både til høyre og venstre vil gjøre pakken bedre for vanlige og uvanlige husholdninger.
Flere partier foreslår et fast kronebeløp for alle, men det er en dårlig idé siden den ikke er særlig målrettet mot de ekstra strømkostnadene.
Det som derfor bør stå er selve mekanismen med å dekke en prosent av en ekstraordinær merkostnad. Det er et godt grep, som hjelper strømkundene - og ikke alle andre.
Hvis pakken skal gjøres mindre knuslete, så kan opposisjonen øke kompensasjonen til mer enn 50 prosent, og heve taket på 5.000 kilowattimer i måneden. Med 40 milliarder kroner i statsinntekter på høy strømpris vil ikke det tømme statskassen.
PS! Hva mener du om strømpakken? For lite, for sent - eller er fem milliarder kroner tilstrekkelig? Skriv et debattinnlegg!