Etter at hovedtiltalte, Salah Abdeslam, fikk covid-19, ble rettssaken utsatt i flere uker. Men selv om han er den eneste gjenlevende av de som utførte angrepene, er han ikke den mest interessante.

Med avhøret av hans nabo og barndomsvenn i Brusselbydelen Molenbeek, Mohammed Abrini, stupte retten rett ned i virkeligheten av jihad. Abrini ble verdensberømt som «mannen med hatten» etter angrepene i Brussel i 2016, begått av samme terrorcelle som i Paris.

Dette er saken: Hvordan kjennes det å være død?

Jihad på Netflix

Mohammed Abrini vedgår at han ble radikalisert (selv om han misliker uttrykket) da hans lillebror Souleymane døde i Syria i september 2014. Han hadde da en uke igjen av en fengselsstraff for noe helt annet.

Han skulle egentlig gifte seg, og hadde hittil ikke levd etter islams regler. Men da broren døde begynte han å gå regelmessig i moskeen og så på videoer sammen med Salah Abdeslam og broren Brahim i deres kafé i Molenbeek.

- Det kom nye videoer hele tiden. Det var som Netflix i dag, sa Abrini i retten.

- Hva med videoene der folk ble halshugget? spurte dommeren.

- I Frankrike foregikk det også halshugginger, svarte Abrini. Han viste til den siste franske kongen, Ludvig 16.

- Det var ikke akkurat samme periode, svarte dommeren.

Les også: Terror-rettssaken i Paris: - Jeg ville ha gjort akkurat det samme om det hadde vært i dag, sa den tidligere franske presidenten

Var ikke med

Mohammed Abrini er interessant. Han var en viktig medhjelper for logistikken, og dro med sine venner fra Brussel til Paris 12. november 2015 med det han selv kalte «dødskonvoien». Men han dro tilbake dagen etter, og var ikke med på selve angrepene.

På samme måte unnlot han å sprenge seg på flyplassen i Brussel 22. mars 2016, og flyktet med hatten på hodet. Han fortalte retten at ved dette attentatet befant han seg mellom to bomber på 45 kilo som eksploderte.

- Jeg skalv i måneder etterpå. Jeg har sittet fengslet i isolat i seks år, og har ikke det samme livet som dere. Så hvorfor skulle jeg lyve?

Men overbevist jihadist, det er han.

- Sharia er den hellige loven, over menneskenes lover. Hvis jeg hadde vært en fri mann. Ville jeg ha dratt til et land som lever under sharia. Og jihad hører med til islam. Det er enhver muslims plikt å begå jihad. De som sprengte seg i angrepene gjorde det som et svar til bombingene i Syria. Men jeg klarer ikke å sprenge meg.

Her kan du lese flere kommentarer fra Vibeke Knoop Rachline

Hjernevasket

Retten holdt pusten. Dette var en sjelden anledning til å få høre ren propaganda fra den tidligere islamske staten. Abrini forsvarte til og med at mishandlingen og voldtektene av jesidikvinner som «fødselspolitikk».

- Krig er krig, med grusomme ting på begge sider.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Abrinis far hevder at han er blitt hjernevasket. Det var noe mekanisk over setningene hans, fremsagt med en rolig stemme.

- Islam slik den ble undervist av profeten passer ikke for et demokrati. For dere er den radikal. Dere forstår ikke at en mann kan ha flere koner. Men det hører med til islam at en mann tyr til våpen. Dere blir oppskaket bare av halal. Hvordan vil dere at en muslim skal bo blant dere?

En av advokatene vil vite om han fordømmer angrepene i Paris, med 130 døde. Pause.

- Ville dere sove bedre hvis jeg fordømte dem?

Det spørsmålet fikk retten ikke noe svar på.

Les mer fra Norsk debatt her