(Tønsbergs Blad): I sommer har varmepumpa hatt ferie. Den har hengt der oppe på veggen og holdt pusten. Den lave duren og følelsen av oppvarmet luft hører høsten og vinteren til. I følge ungene mine bør det være tid for å finne frem fjernkontrollen igjen og starte vidunderet. De unge jubler, mens mor - som spanderer selveste strømregningen - gruer seg som en hund.

Hva skjedde med strømprisene de siste to årene? Jo, ganske mye. Gassprisen i Europa har gått i været, Russland har angrepet Ukraina, et par utenlandsledninger skaper debatt og lite nedbør gir oss tomme kraftlagre. (Det er mer komplisert enn dette, men det får holde akkurat i denne teksten).

Desperat mamma

Først fikk vi magevondt da strømprisen bikket tre kroner kilowatt-timen. Så ble det opprør da femkronersgrensa var knust. Og da 10 kroner lyste i strøm-appen min gikk magevondten over til magesår. Det var ikke noe stolt øyeblikk den morgenen jeg desperat banket på baderomsdøra der tenåringen BADET mens kilowattprisen var over fem kroner. Er det mulig?

Teksten fortsetter under bildet ...

Nå vurderer jeg å tilby badekaret til en bonde som trenger drikkekar til kyrene på jordet. Det koster så mye at jeg nesten fryser på ryggen bare jeg tenker på å synke ned i et varmt og velfyllt badekar på 200 liter.

Eksperter spår at prisen skal enda høyere. De blir ikke overrasket om vi ser 20 kroner kilowattimen. Nå som vi vet det, blir vi kanskje ikke overrasket. Men vondt og vanskelig er jeg helt sikker på at det blir.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Alle monner drar

Her er noen strømråd du kan ta i bruk:

  1. Sjekk strømpris.no for å finne den beste strømavtalen. Finn en leverandør som har minst 12 måneders prisgaranti.
  2. Sjekk strømregningen for å se om du betaler et påslag for «ren strøm», «grønn kraft», «klimasmart kraft» eller liknende. Slutt med det.
  3. Pass på at du har e-faktura. Mellom 39 og 69 kroner i fakturagebyr hver måned blir raskt unødvendig mange hundrelapper ut av vinduet i året.
  4. Fyll oppvaskmaskinen og vaskemaskinen før du setter den på. Ikke vask opp for hånd, da bruker du mer varmtvann og penger enn oppvaskmaskinen bruker.

    Teksten fortsetter under bildet ...

  5. Skru ned innetemperaturen med en til to grader. For hver grad du senker temperaturen med, kutter du oppvarmingskostnadene med fem prosent.
  6. Hold lav varme og døra igjen til rom du ikke bruker.
  7. Bytt alle lyspærer til LED, og slå alltid av lyset når du går ut av rommet. En LED-pære bruker bare 10 % av energien en vanlig lyspære bruker.
  8. Ta på deg tjukke sokker og en genser – og ha et pledd liggende lett tilgjengelig.

    Teksten fortsetter under bildet ...

  9. Bruk et tent stearinlys foran vinduene for å se om de er tette. Blafrer flammen, kommer det luft inn rundt vinduet eller langs omrammingslistene. Hvis du har gamle tetningslister i gummi, kan det lønne seg å ta de av og sette på nye, mye lister. Disse får du kjøpt på rull og du klarer fint å montere dem selv. Har du vinduer som er tette og fine, kan det likevel lønne seg å ta av omrammingslistene og legge inn mer isolasjon rundt vinduene hvis det er dårlig isolert. Det er en liten jobb for en håndverker, og du klarer det selv også hvis du vil.
  10. Trekk for gardiner når det er kaldt ute, så isolerer tekstilene ekstra. Tykke gardiner er bedre enn florlette sommergardiner om vinteren.
  11. Vær smart når du lufter! Gammel luft tar lengre tid å varme opp enn frisk luft. En rask sjokklufting ved å åpne et par vinduer på vidt gap, lage gjennomtrekk og så lukke igjen er effektivt. Har du vinduet på gløtt i timevis, kjøle du ned gulv og vegger og slik at du må bruke ekstra energi på å varme opp de store flatene igjen.
  12. Har du varmtvannsbereder fra før 2005, kan det lønne seg å isolere den for å hindre varmetap. Og bytte den ut om ikke så altfor lenge.
  13. Har du gamle panelovner, kan du bytte til mer energieffektive ovner når de slutter å virke. Det lønner seg ganske raskt å installere en varmepumpe hvis du i dag bare fyrer med strøm.

    Teksten fortsetter under bildet ...
  14. Kjøp ved hvis du har muligheten til å fyre.
  15. Hvis du allerede planlegger å bytte kledning på huset, bruk penger på ekstra isolering. Det koster litt mer, men vil lønne seg. Ikke riv frisk og fin kledning på huset for å etterisolere. Det lønner seg ikke.

PS: Er du nostalgisk, kan du stjele min salige farmors beste tips: Fyll et strømpebuksebein med vatt og rå ris, og la denne ligge foran døra ut til gangen for å stoppe trekken. Vatten isolerer og riskornene holder vattpølsa på plass.

Les mer fra Norsk debatt