Daglig får vi se bilder og høre vitneforklaringer om russernes krigsforbrytelser i Ukraina etter at Russlands president Vladimir Putin beordret invasjon av landet.

Store deler av verden fordømmer angrepet, men det er noen lommer av støtte også i Norge.

En som er kritisk til den norske støtten til Ukraina er skribent, leksikonutgiver og kjent AKP (m-l)-profil, Pål Steigan:

- Norge har brukt hundrevis av millioner kroner på det korrupte og nazifiserte regimet i Ukraina, har han skrevet på Facebook-siden til den kjente vaksinemotstanderen Kari Jaquesson.

Ifølge faktasjekkerne i Faktisk.no er Steigan.no den klart største sprederen av russisk-kontrollert innhold i Norge.

Les saken: Slik spres russisk propaganda i norske alternative medier

Faktisk har kartlagt kildebruken hos fire alternative medier, nemlig Steigan.no, Resett.no, Document.no og Rights.no for å se hvor mange artikler som er hentet fra kilder som er direkte eller indirekte knyttet til russiske myndigheter, eller sprer russisk propaganda.

Gjennomgåelsen viser at Steigan har 169 slike artikler mens Resett har 24. Slikt forekommer omtrent ikke hos Document eller Rights, viser opptellingen.

Når Pål Steigan blir konfrontert med undersøkelsen, svarer han at det minner om kommunistjakten i USA I 1950-årene, og at Faktisk.no opptrer som en forlenget arm for norsk og amerikansk etterretning.

Hyllet diktatorer og ønsket revolusjon

På 1970-tallet var Pål Steigan en av frontfigurene i Arbeidernes Kommunistsparti (marxist-leninistene) - forkortet til AKP (m-l).

Dette var en av de mest totalitære politiske bevegelsene Norge har sett, med ønske om å innføre proletariatets diktatur gjennom en væpnet revolusjon.

AKP hyllet Stalin, så på Albania som et ideologisk fyrtårn, og dro på studietur til Røde Khmer under folkemordet i Kambodsja.

Pål Steigan var partileder i hele perioden fra 1975 til 1984.

Du kan lese mer på Wikipedia: Arbeidernes Kommunistparti

Rødt vil ha Norge ut av NATO

Partiet som i dag heter Rødt har enkelte medlemmer fra gamle AKP, men helt andre krefter i ledelsen.

Likevel kommer historien frem fra tid til annen, blant annet da Rødt vedtok prinsipprogrammet i 2019, og med klart flertall vedtok å beholde punktet om at partier ønsker et sosialistisk samfunn på veien mot et klasseløst samfunn, eller det Karl Marx kalte kommunisme, som det heter i programmet.

Du kan lese mer her: Prinsipprogram

Etter Russlands invasjon av Ukraina har mange kritisert et annet punkt i programmet: - Rødt er prinsipielt imot NATO og vil melde landet ut av alliansen, heter det.

Steigan har sett lyset igjen

Steigan.no-redaktør og hovedeier Pål Steigan skal ha respekt for å være mann for sitt ord, og overfor Avisa Oslo sier han at han står for utsagnene. Han mener at det ikke være nok til å bli ekskludert fra Rødt (men både han og partier avviser å klargjøre hvorvidt Steigan er medlem eller ei).

Politisk går det en linje gjennom 50 år der Pål Steigan har vist forståelse for sovjetiske og russiske ledere fra Josef Stalin til Vladimir Putin.

Steigan.no gis ut av Mot Dag AS, der Steigan er hovedaksjonær med 58,5 prosent av aksjene.

Nest største aksjonær er Per Gunnar Kung Skotåm med snaut seks prosent.

Blant øvrige småaksjonærer er vaksinemotstander og koronaskeptiker Kari Jaquesson, blant annet kjent for demonstrasjonen der det ble brent munnbind sammen med Charter-Svein foran Stortinget.

En annen liten aksjonær er Arne Treholt.

Opprør internt i Rødt

At landsstyremedlem Per Gunnar Kung Skotåm både er aksjonær og styreleder i Steigan.no og samtidig sitter i partiledelsen i Rødt som landsstyremedlem har skapt reaksjoner.

Rødt-politiker Eivor Evenrud er flau over det hun kaller konspirasjonssøppel som spys ut på Steigan.no, og sier til Dagbladet at partiet må ta grep umiddelbart.

Skotåm vil ikke svare Avisa Nordland på direkte spørsmål på om det er forenlig å være en fremtredende politiker i rødt og samtidig være styreleder i et nettsted som sprer russisk propaganda, men han har tidligere skrevet selv at han er stolt over hva han har fått til i Steigan.no, og opplyser at han har støtte praktisk, politisk og økonomisk.

Fra flere hold i Rødt kommer det nå krav om at partiet må kutte båndene til Pål Steigan og hans krets av gamle AKP´ere.

Gruppeleder Roald Arentz i Trondheim bystyre skriver på Trønderdebatt at det er problematisk å ha verv i Rødt, og henge med Pål Steigan på fritiden - eller å «jevnlig bade i samme kommentarbasseng som Kari Jaquesson og Hans Lysglimt».

Rødt må ta et oppgjør

Rødt er ikke alene om å ha løse kanoner på dekk, og det må være takhøyde for meningsbrytninger i politiske partier.

Rødts problem er ikke at partiet har kjente revolusjonære kommunister i sin midte, men at de samme kreftene faktisk fikk flertall under kommunist-debatten på landsmøtet.

Les mer: Moxnes tapte thriller: Rødt beholder kommunisme i partiprogrammet

Nå ber Fyllingsdalen Rødt partiet om å kutte alle bånd til Steigan.no, mens Nordland Rødt støtter Per Gunnar Kung Skotåm. Rødts partisekretær Benedicte Pryneid Hansen sier til Klassekampen at man vil foreta en gjennomgang for å se om det er forenlig med Rødts politikk å ha tillitsverv i Steigan.no, og om det er i tråd med partiets politikk.

Nå er det knapt noen som tror at Rødt får flertall for å innføre kommunisme i Norge.

Men diskusjonen om Pål Steigan og landsstyremedlem Per Gunnar Skotåm er symptom på at partiet fortsatt er et fristed for folk som ikke bare har et åpent sinn, men ideologisk hull i hodet.

Nå har Rødt en mulighet til å ta et oppgjør. Den bør partiet benytte.