Selv om det er enkelt å være uenig med Eivor Evenrud politisk, så har hun stor respekt i mange kretser som en engasjert tillitsvalgt som kjemper for det Arbeiderpartiet kaller vanlige folk.

I går la hun ut følgende melding på Facebook: – Long story short; Jeg har nettopp trukket meg som gruppeleder for Rødt Oslo, med øyeblikkelig virkning.

Kommentarfeltet viser hvilken posisjon hun har: – Ikke er jeg Rødt-medlem, ikke stemmer jeg Rødt, men dette er trist. Du er dyktig og tydelig - en politiker det står respekt av, skriver en.

Samarbeidsproblemer og linjevalg

Avisa Oslo har boret i den konkrete foranledningen. Bakteppet er at allerede i sommer opplyste hun at hun ikke ville stille til gjenvalg til bystyret ved valget i 2023, men selvsagt fortsette i posisjonen ut perioden.

Les mer: Felte MDG-Berg, nå gir hun seg

Nå har nominasjonskomiteen innstilt Siavash Mobasheri som hennes arvtaker, og det er en politiker som står for en helt annen kurs, og som Evenrud har store samarbeidsproblemer med.

– Dessuten er det ingen hemmelighet at jeg og fylkesleder har hatt et anstrengt samarbeid. Vi representerer to forskjellige retninger. Jeg mener at vi har fornyet partiet og fått gjennomslag ved å ha en konstruktiv og pragmatisk tilnærming, sier hun til Avisa Oslo.

Siavash Mobasheri er opprinnelig fra Iran, er lærer, og har tidligere uttalt at han ikke er i politikken for å koseprate og få venner, men for å drive klassekamp og interessekamp.

Klart mest populære Rødt-politiker

Ved kommunevalget i 2019 var Eivor Evenrud en av de mest populære politikerne, uansett valgliste. Hun var i klasse med kjente profiler som ordfører Marianne Borgen (SV), Lan Marie Berg (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Av egne velgere fikk hun 3.462 personstemmer, og hun fikk 919 såkalte slengere - altså personstemmer fra velgere fra andre partier.

Nå blir Sofia Rana og Siavash Mobasheri Rødts listetopper, og de fikk bare rundt halvparten så sterk støtte internt, og bare en brøkdel av slengerne.

Profilert og knalltøff

Rødt-politikeren er utdannet barnehagelærer, og arbeidet som pedagogisk leder i barnehage før hun ble heltidspolitiker.

I Oslo-politikken har hun ledet Rødt i samarbeidet med det rødgrønne byrådet, blant annet i de harde budsjettforhandlingene.

Hun har ikke kvidd seg for å ta harde oppgjør med ukultur på venstresiden, blant annet refset hun tidligere SV-politiker Inga Marte Thorkildsen som ga seg som skolebyråd, men ville søke etterlønn.

– Det er ikke alt som er lurt, selv om det er lovlig, uttalte hun da.

Den mest brutale saken var likevel at hun kjørte hardt mot hardt da Aps byrådsleder Raymond Johansen stilte kabinettspørsmål for å verne daværende byråd Lan Marie Berg mot mistillit etter milliardoverskridelsene til Oslos nye vannforsyning.

Da blinket ikke Eivor Evenrud ett sekund, men ga klart uttrykk for mistillit mot Lan Marie Berg. Byrådet gikk av, men bare i kort tid. For etter noen dager var Raymond Johansen tilbake, men uten MDGs byråd.