Gå til sidens hovedinnhold

Ronaldo er klar, vær så god Solskjær

Fram til 28. august var Manchester United-Newcastle en helt vanlig kamp på terminlista. Nå er den kampen alle snakker om.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Manchester United - Newcastle, TV2 Sport Premium/ Play lørdag kl 16.00

MANGE OVERGANGER ER store, noen er ikke til å tro og en sjelden gang skjer det noe som får planeten Volleywood til å stoppe opp. Cristiano Ronaldo (36) bekreftet til Manchester United var en sånn overgang.

Akkurat som Barcelona er mer enn en klubb, var dette mer enn en overgang.

For Manchester United-fans verden rundt kom den fra himmelen med bibelske undertoner.

For klubbens utskjelte eiere kom ikonets retur til Old Trafford med en lisens til å trykke egne penger.

Lørdag klokka 16.00 starter kapittelet de færreste trodde ville bli skrevet.

Les også: Harry Kane er god, Ronaldo er en gullgruve

DAGENS FOTBALL HAR mange falsetter, men to helt tydelige sider. Lidenskap og forretning. Noen ganger er de uforenlige. Det er ikke alltid gode fotballspillere betyr god butikk. Se bare på Barcelona.

Noen ganger går ikke de grådige regnestykkene opp, det var derfor det vakre spillet ble forsøkt kuppet av Superligaens Dirty Dozen tilbake i april.

At tre av dem fortsatt klamrer seg til vrakrestene forteller alt om motsetningene mellom stormannsgalskapens galaktiske ambisjoner, og god butikk.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

CRISTIANO RONALDO ER det selvfølgelig unntaket i Ole Gunnar Solskjærs filosofi og ungdomslinje i Manchester United. Han er CR7. The only one. En mann som ikke kommer med spørsmålene om han er god nok eller verd det.

Selvfølgelig er han på hell selv om han akkurat har lagt toppscorerlista i Serie A og EM til merittlista, men akkurat det betyr null og niks.

Det han kommer med av erfaring, treningskultur og holdninger vil få klubbens unge til å logre på daglig basis.

Resten handler om det han bringer til bunnlinja.

DE SOM KRITISERTE overgangen og mener Manchester United burde gått for en yngre målscorer - betalt det Tottenham vil ha for Harry Kane (28) eller sprengt banken for Erling Braut Haaland (21) - er fotballfolk, ikke økonomer. De har ikke regnet på det. De teller mål og poeng, ikke penger.

Manchester Uniteds eiere gjør det motsatte, de er på Wall Street og kan verdien av suksess.

De har sjelden, om noen gang, fått en bedre retur på en investering.

MANCHESTER UNITED HENTET Cristiano Ronaldo fra Juventus for en pakke på rundt 250 millioner kroner. Tolv timer etter at Edinson Cavani hadde gitt opp drakt nummer sju hadde klubben solgt Ronaldo-trøyer for rundt 390 millioner.

Med CR7 i spill tok det Manchester United fire timer å slå rekorden for den høyeste omsetningen av supportereffekter utenfor Nord-Amerika, i løpet av et døgn.

Den første timen alene overgikk det beste salgsdøgnet i klubbens historie.

Les også: Med Ronaldo på plass MÅ han vinne et trofé eller to

SÅ STOR ER denne overgangen. Så enorm er Cristiano Ronaldo. Så lenge fotball er business finnes det ingen motargumenter. Fansen er euforiske, og alle gleder seg. Verdens fokus er igjen rettet mot Old Trafford.

De har ikke verdens beste fotballag, det er fortsatt stykke dit, men i motsetning til i veldig mange andre klubber går butikken rundt og vel så det.

Bare det gir Manchester United en oppside.

Les mer fra Norsk debatt

KOMMER CRISTIANO RONALDO med penger kommer han også med krav til Ole Gunnar Solskjær, og det manageren nå må levere. Det gjør overgangen enda mer spennende. Det spiller ingen rolle om 36-åringen er en gammel brikke i spillet.

Cristiano Ronaldo i rød nummer sju har snudd en global fanskare opp ned, og kommer med forpliktelser.

I den enkle delen av fotballens verden, den som handler om forventninger basert på det du har til rådighet, er det Ole Gunnar Solskjærs ansvar å leve opp til dem.

Kommentarer til denne saken