Torsdag denne uka likviderte Norge visumavtalen med Russland for å sende nok et politisk signal til Putin og det russiske regimet. Dagen før annonserte Kreml en mobilisering på minst 300 000 mann som skal sendes til krigen i Ukraina.

Etter annonseringen kastet titusenvis av russere seg rundt for å forlate landet. Over 1000 ble arrestert i protestene som fulgte.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Støtte til begge

Grusomhetene i krigen i Ukraina er ubestridelige. Selv står jeg i spagaten mellom min solidaritet og støtte til det ukrainske folk og samtidig til det russiske sivilsamfunnets krigsmotstand. Vi må vise vår støtte til begge og ta affære med virkemidler som treffer.

Motstandsbevegelsen i Russland har gått under jorda, men den finnes. Arbeidet deres fortsetter, men med stor risiko. De taler propagandamaskinen imot og de presser fram sannheten om krigen. Russiske aktivister kaster konstant bensin på motstandsbålet og risikerer harde fengselsstraffer. De må også kunne flykte før de blir fengslet og kneblet.

Se til Tyskland

Likvideringen av visumavtalen med Russland kunne ikke ha kommet på et dårligere tidspunkt. Krigsmobiliseringen har sendt sjokkbølger gjennom det russiske samfunnet. Få vil bli sendt som kanonføde i en krig mot sitt broderfolk.

Norge som «fredsnasjon» burde utvise forståelse og være et foregangsland ved ta imot desertører og motstandsfolk.

Les mer fra Norsk debatt

Likvideringen av visumavtalen sin uheldige timing stikker kjepper i hjulene for alle i Russland som kjemper mot krigen og som nekter å ta opp våpen. For mange er det snakk om dager før de blir sendt i krigen. For andre kan hver dag være dagen de blir sendt i fengsel.

Tyskland uttalte tidligere denne uka at de åpner grensene for russiske militærnektere; en smart avgjørelse og et treffende tiltak for å svekke Putins krig. Norge henger etter og burde følge Tysklands eksempel.