(Avisa Nordland): Kanskje ikke i et konvensjonelt kirkebygg, men i fotballens katedraler går det fint:

Dæven det e deilig det her
Dæven det e deilig det her
Deilig det her
Deilig det her
Dæven det e deilig det her

Sangen er blitt Glimt-fansens hymne på veien gjennom sesongens Europa-eventyr. Enten den har vært sunget i Bodø, i Roma, i Glasgow, i Alkmaar eller i Roma igjen. Og deilig har det vært, dæven så deilig.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Torsdag tok eventyret slutt, sangen stilnet og reisen kom til en ende for denne gang. Men uansett; for en vanvittig reise det har vært!

Ingenting kan ta glansen fra den, selv ikke det ydmykende nederlaget mot Roma: En kvartfinale i Europa, for et knøttlite lag fra kontinentets ende, med et budsjett mindre enn hva det koster Roma å kjøpe én av sine stjerner.

15. desember 1995 avga EU-domstolen sin såkalte Bosman-dom. Dommen tillot profesjonelle fotballspillere å signere for en ny klubb idet kontrakten gikk ut, uten at deres gamle klubb hadde krav på penger for dem.

Dommen endret europeisk fotball for alltid, ved at den gjorde det praktisk talt umulig for små klubber å bygge lag over tid. Den fordypet klasseskillet som allerede eksisterte mellom rike og fattige lag til en ravine det i realiteten er umulig å krysse.

Det er bakgrunnen for at Erik Niva på svensk Viasat nylig utropte Bodø/Glimts innsats i Europa denne sesongens til tidenes prestasjon av noe skandinavisk lag i Europa.

Les også: Bodø/Glimt = Respekt. Førr evig!

Den er til og med større enn Malmø FFs prestasjon da de i 1979 spilte finale i den tids aller gjeveste turnering - Serievinnercupen.

Erik Niva har skrevet en rekke bøker om internasjonal fotball og er antakelig den i Skandinavia som kjenner europacupenes historie aller best.

Det tok tid for Bosman-dommen å slå inn, så da Rosenborg møtte Juventus i Champions Leagues kvartfinale i 1997 var forskjellen mellom de to lagene uendelig mye mindre enn mellom Roma og Bodø/Glimt i dag, sier Niva.

Nå klarte ikke Glimt helt å komme seg over ravinen de heller, men det fjerner ingen ting fra Nivas resonnement: Det Glimt har gjort ut fra sine ressurser skulle egentlig vært umulig.

Likevel kom de svært nær ved å gjøre det: 10-8 og 7 av 12 poeng over fire kamper mot et av Italias beste lag. Et lag de ifølge moderne fotballs økonomiske jernlover skulle tapt 0-4 mot i hver eneste kamp.

Laget og alle rundt det har derfor all grunn til å være bunnløst stolte over det de har klart. Vi som følger dem fra tribuneplass er i hvert fall det. Dæven, dokker har gjort det artig for oss!

Les mer fra Norsk debatt her

Og artig skal det fortsatt bli. Årets sesong har jo ennå ikke begynt; dette var en etterdønning av fjorårets. 2022 gir nye muligheter for stolthet og prestasjoner ut over det som er mulig.

Kanskje kan det til og med skje i Champions League denne gang. Slik at enda større lag kan bli kjent med Aspmyra og de umulige oppgavers hymne; Barcelona, Liverpool, Bayern Munchen.

Dæven det e deilig det her
Dæven det e deilig det her
Deilig det her
Deilig det her
Dæven det e deilig det her .