Gå til sidens hovedinnhold

Sannheten er brutal, og Ståle Solbakken vil skrive den på veggen

Ståle Solbakken kan knapt vente til Europa blir vaksinert og karantenereglene er historie. Når det skjer skal han reise hjem til landslagsspillerne og forklare dem hvordan fotball skal spilles.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

FØR SAMLINGA I mars hadde han ingenting å henge hatten på, og før denne Spania-turen hadde han noe. Etter kampene mot Luxembourg og Hellas har Ståle Solbakken nok til å danne seg et bilde av situasjonen og den korte og lange framtida.

Fem kamper gir analysegrunnlag nok til å stille en faktisk diagnose på Norge.

Jeg sitter med en følelse av at den ikke er altfor oppløftende.

Les også: Martin må bli tøffere i trynet

AT NORGE HAR defensive utfordringer er for alle å se. Mot Tyrkia slapp vi inn tre mål på fem målsjanser imot. Mot Hellas kom det to på tre. Og det handler ikke bare om at spillerne gjør enkle feil, det ser nesten ut som om at de ikke skjønner hva som er riktig.

Derfor er sykdommen alvorligere enn som så, og det er mer enn solide midtstoppere og et høyreback-alternativ til Omar Elabdellaoui som mangler i det bakerste leddet.

Fotballforståelsen glimrer også med sitt fravær.

Det som var problematisk under Lars Lagerbäck er fortsatt problematisk.

Vil du lese flere innlegg fra Norsk debatt? Klikk her og abonner på vårt nyhetsbrev

DESSVERRE, OM MAN tenker VM 2022, er det en del andre mangler også. Som vi gjerne ikke tenker over. Det er blitt en opplest og vedtatt sannhet at vi har så mange gode offensive spillere i Norge. Det beste jeg kan si til det er, ja vel.

Alexander Sørloth er strålende, Erling Braut Haaland er Erling Braut Haaland, en spiller hele verden vil ha, og Martin Ødegaard kan bli hva som helst bare han vil det selv.

For å få inn et fjerde navn velger jeg også Kristian Thorstvedt, litt temposvak, men ekstremt sterk mentalt.

Men hvem andre, helt ærlig?

Hvem andre holder per dato det internasjonale nivået som kreves for å ta Norge til et sluttspill?

Her kan du lese flere kommentarer fra MortenP

IKKE JOSHUA KING og Jens Petter Hauge, de spiller knapt fotball. Og ikke Moi Elyounoussi. Sistnevnte har riktignok sine øyeblikk, men stabilt er det ikke.

Er du ut og inn i Celtic, et lag som ikke er veldig mye bedre enn de beste norske, er det et stykke fram om du tenker Norge og sluttspill.

Midt i banen, selv om Morten Thorsby hadde headet en gråstein om du kaster en hans vei, er det også vanskelig å spore internasjonal mentalitet og klasse.

Hva eliteseriespillerne angår er svaret gitt.

SANDER BERGE OG Mathias Normann er det nærmeste vi kommer et visst nivå, ingen av dem har så langt spilt et minutt for Norge i 2021. Der tror jeg også Ståle Solbakkens håp ligger. Det er ingen andre som skiller seg ut.

Og igjen, vi snakker om VM og EM.

De siste 21 årene har vist hva det krever.

MATS MØLLER DÆHLI er en joker og oppside i denne kabalen. Han fikk av forskjellige årsaker få sjanser under Lars Lagerbäck. I Ståle Solbakkens tre første kamper skjedde det igjen. Men du får frekvens med Nürnberg-spilleren, smartness og et godt og modig blikk for spillet.

I tillegg kan du være sikker på at han kan det.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

DET ER LENGE til 1. september. Heldigvis. Den tida vil også Ståle Solbakken bruke godt. Så fort karantenebestemmelsene slipper taket vil han legge ut på tur med videomaterialet og analysene han har gjort av de fem første kampene.

Det er nok ikke så mange som får bestått, men de vil få beskjed om hva som kreves.

Så langt har det ikke vært godt nok.

Jobben mot EM 2024 starter nå.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken