ÅTTE SCORINGER I Europa er en prestasjon mot alle motstandere, derom hersker ingen tvil. Det skal Bodø/Glimt ha. Klubbens garanterte plass i Conference League etter bare to kvalifiseringsrunder bør derimot være et minimumskrav for et norsk topplag.

Det første har med nivået å gjøre, og selve ideen bak Conference League.

Det andre begrunnes med Bodø/Glimts seeding etter forrige sesongs kvartfinale i turneringa.

Les også: Glimt videre i CL-kvaliken etter overkjøring - ekspertene stusset på dommeravgjørelser

NÅR EN NORSK seriemester møter motstand fra Færøyene og Nord-Irland ligger lista på avansement alle dager. Sånn må det være, intet mindre. Conference League ble skapt for å gi klubber som Norges beste en bedre sjanse for et gruppespill i Europa.

Det handler om muligheter, utvikling, referanser og økonomi bygd på TV-rettigheter og samarbeidspartnere.

Alle turneringer UEFA utvikler blir til gull.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

VEIEN TIL TURNERINGA som ble spilt for første gang i fjor er kort om du er seedet i Champions League-kvalifiseringen. Det er Bodø/Glimt. Derfor har de møtt Klaksvik (Færøyene) og Linfield (Nord-Irland).

Helt uproblematisk har det ikke vært, men med 8-0 over laget fra Belfast landet gruppespillet på trygg grunn.

Alt som skjer videre, er en bonus.

Les også: Et «Glimt» av prisen på suksess

MED TRE EUROPEISKE turneringer gående er Champions League-kvalifiseringen som et stigespill med betydelige bonuser etter seirer i de to første rundene. Du er nødt til å vinne noe. Du ramler ikke helt ned i kjelleren. Conference League er sikkerhetsnettet.

Neste steg for Glimt er litauiske Zalgiris, om en og to uker.

Kommer Kjetil Knutsens mannskap ut på topp er de i playoff for Champions League, med garantert gruppespill i Europa League som bonus.

Tap betyr playoff til Europa League.

Conference League kan ingen ta fra dem.

ZALGIRIS FRA LITAUEN kan kanskje høres lett ut, og det er vanskelig for et norsk lag å få en bedre trekning i tredje kvalifiseringsrunde til Champions League. Men – Zalgiris kommer fra 3-0 mot Malmö over to kamper.

I Sverige snakker man om mareritt og katastrofe, i Litauen er det julaften og vel så det.

Det eneste som er helt sikkert er at laget fra Vilnius har tatt store steg.

I FJOR TJENTE Bodø/Glimt rundt 75 millioner kroner i Europa. Gruppespillet i Conference League garanterer 30 millioner til. I tillegg er det betydelige bonuser for seirer og uavgjort i de kommende kvalifiseringskampene, henholdsvis fem og 1,7 millioner norske kroner.

Vi snakker gjerne om referanser når Europa er et tema, men enda viktigere er økonomien.

Conference League er som skapt for norske klubber med stramme budsjetter.

Les også: Det er bare Idrettsgallaen som ikke ser Kjetil Knutsen

JO FLERE SOM kvalifiserer seg, jo bedre er det. Norsk fotball er i framgang. Bodø/Glimts kvartfinale mot Roma og landslagets resultater i den pågående utgaven av Nations League bekrefter påstanden.

Molde, Viking og Lillestrøm er de tre andre lagene i kvalifisering, alle til Conference League, og før kveldens (torsdag) returkamper ser det bra ut.

Dette er Nettavisens spaltister

Molde slo svenske Elfsborg 4-1 hjemme, Lillestrøm vant 1-0 over finske SJK borte og i den tsjekkiske hovedstaden spilte Viking 0-0 mot Sparta Praha.

Ingen er i mål ennå, men veien til Europa handler om 30 millioner kroner og seks gruppespillkamper med ytterligere økonomisk oppside.

Bedre gulrøtter finnes ikke.