Gå til sidens hovedinnhold

Sebastian Kurz - østerriksk «ryddegutt» med dårlig rykte

Sebastian Kurz (34) var vidunderbarnet som skulle holde storopprydding i østerriksk politikk. Nå beskyldes statssjefen for udemokratiske metoder og fordeling av fete ben til nære venner.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

«Kurz-Gate» er for lengst blitt et begrep i Østerrike. Selve saken handler om at Kurz sørget for å få en støttespiller utnevnt som maktfull – og ekstremt godt betalt – direktør for Öbag, en forkortelse for østerriksk Statsbygg. '

Under avhør i en parlamentarisk undersøkelseskommisjon har Kurz og hans nærmeste medarbeidere flere ganger hevdet at kansleren aldri blandet seg direkte inn i prosessen med å peke ut ny Öbag-sjef.

Les også: Dødssyk «Derrick-stjerne» gift i hemmelighet

I mellomtiden har det dukket opp chat-meldinger som viser at Sebastian Kurz ikke bare blandet seg direkte inn i prosessen, men at han også diskuterte opplegget aktivt med sin egen favoritt.

Siktet

Nå er det tatt ut siktelse. Og statsadvokaten med ansvar for korrupsjonssaker har innledet etterforskning. Selv etter østerrikske forhold er dette oppsiktsvekkende, siden Sebastian Kurz dermed er blitt den første statsminister siden 1945 som virkelig risikerer å måtte møte som tiltalt for en domstol.

Den ikke Kurz-vennlige delen av mediene i Wien har avslørt hvordan det i forkant av den dramatiske siktelsen ble gjort heftige forsøk i kulissene på å få saken underlagt en mer «vennligsinnet» statsadvokats kontor.

Justisministeren er direkte involvert, men ingen tviler på hvem som i virkeligheten står bak dette bakholdsangrepet på en demokratisk institusjon.

I det hele tatt har den unge statsministeren i løpet av fire år greid å smadre sitt eget ry som en ærlig kar og svigermors drøm - med medfødte aversjoner mot korrupsjon og annen misbruk av statens midler.

Tyske «der Spiegel» omtaler ham som «Alpenes svar på Viktor Orban» og sparer ellers ikke på adjektivene når de politiske tilstandene i nabolandet skal beskrives.

Diktator

Kurz må også finne seg i at tyske og østerrikske komikere har oppdaget ham – og hos dem er det bare fantasien som setter grensen for hvilke diktatorer han kan sammenlignes med.

Med et avbrutt studium bak seg, gjorde Kurz kometkarriere i sitt konservative Folkeparti (ÖVP) og var knapt tørr bak øra da han i 2011 ble utnevnt som statssekretær med ansvar for integrering.

Bare to år senere overtok han utenriksminister-taburetten og kom brasende som et frisk pust inn i europeisk storpolitikk.

Kurz fikk kred for å se ubehagelige statsledere rett i øyene og snakke klart og tydelig om ting han ikke liker. Erdogan er en av dem som flere ganger har fått merke at den unge mannen kan ha en skarp tunge og at han ikke alltid holder seg diplomatisk tilbake.

Han ble også populær i hjemlandet ved å snakke Angela Merkel midt imot under flyktningkrisen i 2015.

Ryddegutten

I 2017 føk han til topps i partiet og ble formann med stor oppslutning. Under valget samme år var det Sebastian Kurz for alle pengene. Unge krefter skulle rykke inn og få satt en stopper for politisk korrupsjon og fordeling av fete bein blant partikamerater.

Kampanjen med den selvutnevnte ryddegutten endte opp med et gedigent valgskred. Etterpå kunne han danne regjering sammen med høyrepopulisten fra «De frie» (FPÖ).

Her kan du lese flere kommentarer av Asbjørn Svarstad.

Alt gikk fint frem til mai 2019, da flere tyske medier viste hemmelige opptak fra en fyllefest på Ibiza der vise-kansler Heinz-Christian Strache - som også var formann for koalisjonspartneren ÖVP - og hans nærmeste medarbeider førte forhandlinger med en kvinne de trodde representerte en russisk oligark.

Den rike utlendingen ville investere store beløp i Østerrike. Så de to toppolitikerne skisserte for henne hvordan det gikk an å skaffe seg politisk innflytelse – og samtidig tjene penger - ved å kjøpe opp en av landets viktigste avishus.

Økonomisk støtte til partiet hans kunne Strache få kanalisert utenom beskatning og offentlig innsyn.

Velgernes tilgivelse

Det ble aldri noe av opplegget med den russiske kvinnen, som i ettertid skulle vise seg å være en billig skuespiller. De som sto bak, brukte først opptakene til forsøk på utpresning av aktørene. En større etterforskning avslørte at et knippe med «privatdetektiver» og advokater med tvilsomt rykte sto bak.

Men ingen har ennå greid å finne beviser på hvem som egentlig satt på toppen og trakk i de riktige trådene. Derfor er det heller ikke mulig å vite om den egentlige hensikten var pengeutpressingen – eller om det snarere handlet om å skaffe et middel for politisk utpressing.

Sebastian Kurz reagerte – påtatt - med overraskelse og avsky på avsløringene og Strache trakk seg skamfull tilbake fra alle poster. Nå braste koalisjonen fra hverandre og det måtte avholdes nyvalg.

Her fremstilte Kurz seg som en godtroende gutt med høye idealer – og forsøkte å få alle den siste tidens ubehagelige begivenheter til å se ut som en konspirasjon rettet mot ham selv.

Velgerne trodde åpenbart på ham, for resultatet ble igjen fremragende.

Grønn koalisjon

Det ble dannet regjering sammen med De grønne.

Der i gården befinner stemningen seg for tiden i kjelleren, fordi lista over partnerens utskeielser bare blir lengre og lengre.

En hurtig gjennomgang viser at det for tiden kjøres etterforskning mot 12 fremtredende ÖVP-folk – flere av dem sentrale regjeringsmedlemmer – som mistenkes for ulike typer korrupsjon og maktmisbruk.

Foreløpig er det ikke komme klare signaler, men Kurz-motstanderne håper nå på De grønnes landsmøte midt i juni.

Hvis det kommer til internt opprør mot å regjere videre i kompaniskap med et parti som har forvandlet seg til en personkult omkring den ganske tvilsomme Sebastian Kurz, kan samarbeidet hurtig være overstått. Og det er på langt nær sikkert at han greier å få med seg noen av de andre partiene i en ny koalisjon.

Trekker seg ikke

Kurz vet også godt at et nyvalg antakelig ikke ville skade ham. Ufine metoder og politisk snusk har i alle år vært så vanlig i Østerrike at velgerne egentlig ikke bryr seg veldig mye om slike skandaler, påpeker blant andre ukemagasinet «der Spiegel».

Les mer fra Norsk debatt her

34-åringen selv synes ikke å la det gå innpå seg at han er siktet etter paragrafer som kan gi inntil tre års fengsel. Han virker – i hvert fall utad – sikker på å bli frikjent.

Om han kommer til å trekke seg – i hvert fall til saken er ferdig behandlet – hvis beskyldningene skulle ende for en domstol, ville en journalist vite. Kurz trakk på skuldra.

«Selvsagt», svarte han, ville han ikke trekke seg bare på grunn av en anmeldelse.

Kommentarer til denne saken