Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
(Romerikes Blad): Som sexolog møter jeg mange mennesker med ulik grad av utdannelse og bakgrunn, alle med ulik kunnskap om seksualitet generelt og om egen seksualitet. Særlig handler det om normalitet og sykelighet; der man i større og mindre grad sykeliggjør egen, partners og andres seksualitet.
Seksualundervisning for barn er viktig, veldig viktig!
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Bevisst egen grenser
God, variert og faglig sterk seksualundervisning gir positive utslag på statistikker, der negative konsekvenser faller og positive konsekvenser øker. De unge blir mer bevisst egne grenser og valg, får et mer positivt syn på egne og andres kropper, tall på uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep faller og det blir færre uønskede graviditeter og seksuelt overførbare sykdommer.
Det er dog grunn til å anta at dette også gjelder for voksne.
Når læreren rødmer
Seksualitet er et lite omtalt tema i helseutdanningene, lærerutdanningene og andre utdanninger, der man skal forholde seg til, behandle og gi råd til mennesker. Og det hjelper lite med en god pedagogisk plattform, dersom underviseren rødmer når mensen er et tema, eller dildoer er skumle å prate om.
Personer som skal jobbe med seksualitet som tema, bør ha en grunnleggende fagkunnskap om emnet, men de bør også ha et avklart forhold til egen seksualitet og egne holdninger og fordommer rundt andres seksualitet; du hjelper ikke en person som ønsker å utforske dildoer, buttplugger, fetisjer, BDSM, dogging, gang bangs eller andre ting, dersom du ikke vet hva det er, eller din respons er «æsj, fy».
RB-spaltist Kristin Anthun beskriver en lærer, som på grunn av spørsmål om hva en dildo er, velger å avslutte timen. Hva som ligger bak, vites jo ikke, det kan være en opplevelse av en klasse som kødder, det kan være at dildo er fullstendig ukjent, et hatobjekt eller det kan være skam.
Skadelig skam
Skam er et tilbakevendende tema hos mine klienter, og den skammen er påført av omgivelsene, ved at de møter fordømmelse, aversjon og nevnte sykeliggjøring. Egen skam kan overføres til omgivelsene; som arvesynden, bare på ekte. Følgelig er dette noe alle som jobber med og for mennesker skal være bevisst på. Skam, seksualisert eller ikke, kan føre til sterk opplevelse av uhelse, og i verste fall alvorlig skade og selvmord.
I strategiplanen for seksuell helse, Snakk om det (2016), står det mye om hvordan man kan styrke den seksuelle helsen lokalt, regionalt og nasjonalt, for tjenestemottakere og - tilbydere. Bent Høie skrev vakkert om seksualitetens kraft, en kraft som er positiv og berikende, men som også kan være destruktiv dersom den forvaltes feil eller blir møtt med manglende kunnskap og forståelse.
Fint at politikere ønsker å styrke seksualundervisningen for barn og unge, men dere må også styrke kunnskapen til de som skal jobbe med det. Dere har hatt en plan tilgjengelig i seks år nå.
Den var ment å gjelde fra 2016-2022, men lite er gjort, så ingen grunn til å vente på neste strategiplan.