DET ER KRIG i Europa, Russland har invadert og okkupert deler av en vennlig nabos territorium og verden har stått på rettferdighetens og folkerettens side siden 24. februar. Det inkluderer oss nordmenn.

Fram til Mathias Normann (26) slapp nyheten om at han er på vei til Moskva trodde vi også alle norske idrettsfolk var enige om det.

Så feil kan man ta.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

VALGET ER SJOKKERENDE og mot alt norsk idrett står for, og Mathias Normann er klar over det. Det hører du når han prøver å forklare valget av klubb. «Er det én ting jeg har lært i min karriere, er det at man ikke blander politikk og fotball», sier den norske landslagsspilleren.

Hvor i all verden kan han ha lært det, i hvert fall ikke på landslaget.

Det eneste han har hørt når han har vært med Norge er jo det stikk motsatte.

NÅR HAN ER skadefri, er Mathias Normann en selvfølgelig del av Ståle Solbakkens Norge. Er det noe vi har lært siden Lars Lagerbäck gikk ut døra i desember 2020, så er det at politikk og fotball går hånd i hånd.

Ståle Solbakkens 2021 handlet stort sett bare om politikk, både internasjonale og nasjonale spørsmål.

Først var det Qatar-problematikken og alle bruddene på grunnleggende menneskerettigheter som fikk internasjonal oppmerksomhet etter å ha blitt satt på agendaen på Ullevaal Stadion, og på T-skjorter av fotballaget Norge.

Da covid-19 kom og stengte ned landet var det etter hvert Team Solberg som fikk kjørt seg de gangene

Norges landslagstrener åpnet munnen og manet til fornuft.

Les også: Ståle Solbakken har startet en samtale med verden

MATHIAS NORMANN VAR i Ståle Solbakkens første landslagstropp i mars 2021. Han var i Gibraltar da Norge menn A varmet opp med T-skjortene som fortalte verden om viktigheten av menneskerettigheter både på og utenfor banen.

Så, hva er det han ikke har fått med seg – hva er det Mathias Normann ikke forstår rundt det å ta et standpunkt for fred, folkerett og rettferdighet.

For bare noen måneder siden virket det jo som han forsto det.

DET VIL VÆRE dumt å prøve å sette seg i Mathias Normanns sted eller forsøksvis prøve å ilegge ham motiver, men et eller annet sted mellom Lecce-kontrakten som ikke ble noe av, og muligheten til å tjene gode penger i Moskva, har den norske midtbanespilleren dessverre mistet perspektivet på hva som er riktig og galt. Da er det fint at vi har en fotballpresident og en landslagstrener som gir ham beskjed om det.

Les også: Ståle Solbakken holder vann, både on and off the pitch

Mathias Normann kan ikke representere Norge så lenge han spiller fotball i Russland, det er ikke en gang noe å diskutere.

Norges Fotballforbund står solidarisk med den kollektive norske enigheten, så spørsmålet stopper der.

Har vi bestemt oss for at vi ikke vil gå på ski mot Alexandr Bolsjunov og vennene hans, da kan vi ikke la en Normann i Moskva få lov til å spille fotball mot Slovenia og Serbia.

Det er ikke vanskeligere enn det.

Les også: Å snakke sannhet til makta er Ståles spesialitet