Gå til sidens hovedinnhold

Selv tunge medisiner kan ikke redde Solbakkens humør etter dette

Glem VM 2022.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

En overdose lykkepiller ville i beste fall gjort Ståle Solbakken melankolsk etter tapet for Hellas. Uten å si det til noen bør han flytte fokus og finne fram til de som skal ta Norge til EM 2024.

Norge – Hellas 1-2

DET ER LENGE sidende som ser Norge med åpne øyne erkjente at forsvarsproblemene er store. Nå vet Ståle Solbakken det også. Der sikkerhet er veien til suksess er Norge det stikk motsatte.

De siste fem årene har vi prøvd rundt 15 midtstoppere.

Ingen av dem virker godt nok.

DET ER IKKE noe poeng å sette på den samme gamle plata etter enda en svak prestasjon. Denne kampen var heldigvis om ingenting, og var det den var. Dessverre kan det samme sies om laget.

Forsvarsspillet er svakt, offensiven er med få unntak uten tempo og risiko, og summen av det blir konklusjonen som er en gjenganger i evalueringene av Norges kamper – altfor dårlig.

Les også: Nå har vi lært at tøffhet er undervurdert i tennis

Å slå inn kritikken med slegge er derfor ikke noe poeng.

Det er bedre å ønske utenlandsproffene god ferie.

HELLAS KOM FRA 1-1 mot Belgia, ifølge FIFA-rankingen verdens beste fotballag. Vi kom fra tunge og triste 1-0 mot Luxembourg. Hellas er nummer 51 på lista som rangerer alle verdens landslag. Vi er 42. Ganske likt, altså, og her kommer forklaringen på hvorfor rankingene ikke er bedre.

Norge skal ikke til EM som åpner med Tyrkia-Italia 11. juni.

Det skal ikke Hellas heller.

MED DET UTGANGSPUNKTET skal man lete lenge for å finne en landskamp med mindre betydning. Om det er en trøst. Hellas skulle på ferie så fort dommeren blåste av kampen. De fleste av våre skulle det samme. Det er selvfølgelig viktig å være sammen under en ny trener, bli kjent og spikre noen ideer og spillemønstre for veien videre, men som fotballkamp kunne ikke denne kampen hatt et dårligere utgangspunkt.

Spillerne som tjener til livets opphold i utlandet, alt ifølge Ståle Solbakkens konklusjon etter onsdagskveldens gjesp mot Luxembourg, tok jo ferie en gang i mai.

ALT SAMMEN ER til å forstå. Det er sånn fotball er. Fysisk og psykisk har også det vakre spillet sine uskrevne lover. Det er ikke bare å skru av og på. Men Norges adferd i forkant av 0-1 og 0-2 kan likevel ikke unnskyldes, det kan knapt forklares.

Med den typen forsvarsspill er det er det direkte frekt å snakke om VM 2022.

Med den typen spill, selv om det ble litt bedre da Solbakken la om fra 4-2-3-1 til 3-4-3 i andre omgang, er det bedre å ha fokus på 2024.

MAN BLIR IKKE veldig mye klokere av kamper som dette. Og da tenker jeg på det fotballfaglige. Ståle Solbakken er selvfølgelig glad for samlinga og alle timene han har med laget, men ut over å snakke med folk, kartlegge personligheter og lære den enkelte å kjenne, vet han ikke hvordan dette laget kommer til å agere mot Nederland på Ullevaal 1. september.

Ikke i forsvar, og ikke i angrep.

Man sitter med en følelse av at å håpe er det beste han kan gjøre.

JEG HØRER NORGES ferske landslagstrener sier han velger å holde optimismen oppe til det motsatte er bevist, hvilket er fair. Det betyr at Ståle Solbakken gjør jobben sin. I fotball selger du nemlig skinnet før bjørnen er skutt.

Les også: 12 kjennetegn på at du lever i et psykisk voldelig parforhold

Noen ganger før børsa er ladet og du har byttet på kornet også, selv om du har bommet på alt du har siktet på i snart 21år.

I fotball er det nemlig sånn at altfor mange tror det bare er å starte på null.

Hver gang.

VI SOM MENER ansettelsen av Ståle Solbakken handler mer om EM 2024 enn VM 2022, vi tillater oss å si det som det er. Det må et lag som har sluttspill som en definert målsetting tåle å høre. Når du løfter på teppet, da finner du nemlig den brutale sannheten.

Noen kaller det resultater, andre kaller det faktum.

Sannheten er uansett at vi ikke har slått et lag som er bedre enn oss (høyrere rangert) siden Per-Mathias Høgmo var landslagstrener.

DET VAR I september 2015, for snart seks år og 54 spilte kamper siden. Norge-Kroatia 2-0 på Ullevaal Stadion. Seieren tente et håp om EM 2016, og det levde helt til det var spilt 73 minutter i den siste gruppespillkampen på OIympiastadion i Roma.

Siden det har vi tapt to play off.

Alt annet har mest vært snakk.

PRATEN HERETTER MÅ derfor bli en annen. Og handle om realisme. Vi er ennå ikke gode nok. Vi er ikke en gang i nærheten. Synd men sant, som det heter, men der har du det.

Glem VM 2022.

Håpet om sluttspill, slik vi snakket om da Ståle Solbakken ble ansatt, ligger tre år fram i tid.

Les flere meninger fra norsk debatt

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken