I et innlegg i Nettavisen går kommentator Anders Magnus hardt ut mot Marian Husseins nestlederkandidatur i SV. Ikke på grunn av kvalifikasjonene, de politiske standpunktene eller noe hun har sagt. Men utelukkende på grunn av hvordan hun går kledd – med hijab.

Jeg blir ekstremt provosert av å lese det Nettavisens kommentator uttrykker i innlegget. Mener han virkelig at Hussein er diskvalifisert fra å være nestleder i SV utelukkende basert på hvordan hun kler seg?

Dette er saken: Kan SV ha en nestleder med hijab og fortsatt være et feministisk parti?

Det er en direkte islamofobisk og mannssjåvinistisk uttalelse.

Når et parti skal velge en ny nestleder kan jeg tenke meg flere faktorer som er relevante i diskusjonen: geografi, erfaringer, kvalifikasjoner, personlige egenskaper, politiske standpunkt og flere andre ting. Jeg synes verken klesstil eller religion skal diskvalifisere noen.

Som SV-politiker Stian Amadeus Antonsen så sant skrev på Twitter: «Hvis menn hadde vært litt mer opptatt av hva kvinner har I hodet og ikke PÅ hodet hadde det vært nice!»

Misforstått feminisme

Kampen mot negativ sosial kontroll er viktig. Ingen skal bli tvunget til å bruke hijab. Det er noe bredden av det politiske Norge står samlet om. Men svaret på denne utfordringen er ikke å forby hijab for unge kvinner slik Frp ønsker, eller betvile det feministiske engasjementet til SV fordi en nestlederkandidat bruker hijab - slik Anders Magnus gjør.

Anders Magnus sitt innlegg er et skoleeksempel på misforstått feminisme.

Jeg er helt enig i at et påbud om eller tvang til bruk av hijab er forkastelig og at det fratar kvinners selvbestemmelse over egen kropp og eget liv. Men etter mitt syn er et hijabforbud like ille. Begge deler fratar kvinner selvbestemmelsen. Det hører ikke hjemme i et liberalt demokrati.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Ingen politikere eller kommentatorer bør fortelle kvinner hvordan de skal kle seg, heller ikke Anders Magnus i SVs nestlederkamp.

I stedet for å sette likhetstegn mellom undertrykkelse av kvinner i Iran og Husseins valg om å bruke hijab, burde han heller sette seg inn i de tingene som virkelig betyr noe når SV skal velge ny nestleder.

Anti-woke-kortet

I sitt innlegg drar også Anders Magnus «anti-woke-kortet» med formuleringen «Nå er jeg en eldre, hvit mann – og selvsagt ikke meningsberettiget».

Men han kan ta det helt med ro, han får tross alt innlegget sitt publisert i en av landets største nettaviser og det blir lest av flere som et mer eller mindre seriøst innspill i SVs nestlederdebatt.

Les også: Nå har mennene fått en ny utfordrer

Anders Magnus er selvsagt meningsberettiget. Men det er flere perspektiver enn hans egne som er interessante. Det virker som Anders Magnus tror de fleste norske kvinner som bruker hijab blir tvunget til det. Noe som på ingen måte stemmer.

Filter Nyheters undersøkelse viser at 90 prosent av norske muslimske kvinner bestemmer bruk av hijab selv.

Selvfølgelig kan SV være et feministisk parti hvis nestlederen bruker hijab. Vi lever et i et liberalt demokrati hvor kvinner selv bestemmer hvordan de går kledd.

Et hodeplagg er heldigvis ikke diskvalifiserende fra å bli politisk leder i Norge. Sånn må det forbli.