Gå til sidens hovedinnhold

Selvsagt skal du miste lappen hvis du fyllekjører

Folk som kjører bil i ruspåvirket tilstand skal få beholde førerkortet, mener Senterpartiet. Det er et helt nytt nivå av populistisk uansvarlighet. Selv til dem å være.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Man skal høre mye før ørene detter av, men nå er det jammen meg like før.

Senterpartiet vil i nytt forslag la promillekjørere få beholde førerkortet, dersom de installerer en alkolås i bilen. Promillekjørere vil altså få fortsette å kjøre bil. Argumentet er at tap av førerkort slår negativt ut for de som bor i distriktene.

Men, dette handler ikke om distriktspolitikk. Dette handler om folks liv, helse og trygghet.

Dette er saken: Ikke så farlig med demente bilførere og fyllekjørere i trafikken i Bygde-Norge

Straff skal ikke være beleilig

Selv bor jeg på en øy i havgapet på Vestlandet. Det ville selvsagt vært kjipt og upraktisk for meg om jeg hadde mistet lappen. Og nettopp derfor er det verdens enkleste ting å bare la være å ruse seg før man kjører bil.

Jeg forstår altså at det vil være ubeleilig å miste førerkortet dersom man som meg bor i liten distriktskommune. Det er dårligere kollektivalternativer enn i storbyene. Det kan bli vanskelig å komme seg rundt og til jobb uten egen bil.

Men straff skal ikke være beleilig. Det skal være en lærepenge.

Det er unektelig litt rart at partiet som er mot regjeringens rusreform, fordi man mener straff har en forebyggende effekt, nå mener at man skal slippe straff dersom man har ruset seg i trafikken – og attpåtil har satt andres liv og helse i fare.

Det kan jeg bare ikke forstå.

Dårlig forslag

Kjære Senterpartiet: Det blir for dumt å kamuflere dette som et tiltak for distriktene. Jeg er selv fra distriktet. Hvorfor i all verden skal ikke jeg ønske at de som fyllekjører og setter meg og mine i fare langs veien, skal få en straff?

Dette er ikke en distriktssak. Man skal straffes like hardt om man kjører i ruspåvirket tilstand i Øygarden kommune som i storbyene.

Og det virker kanskje som dere også har innsett dette etter at forslaget ble presentert i Dagsavisen mandag 12. april. Senere samme dag inviterte NRKs Dagsnytt 18 Høyre og Senterpartiet til debatt. Senterpartiet avslo. Dagsnytt 18 inviterte igjen til debatt tirsdag 13. april. Senterpartiet avslo.

La oss håpe at det er en indirekte innrømmelse om at dette er et dårlig forslag. For det er det virkelig.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Generelt er forslaget om alkolås som en tilleggsstraff for promillekjørere en interessant idé som Høyre er åpne for å diskutere. Men det er idioti å mene at det skal erstatte dagens straffereaksjoner med tap av førerkort.

Kjører du i ruspåvirket tilstand, så får det konsekvenser. Dette er et viktig signal å sende.

Kommentarer til denne saken