Gå til sidens hovedinnhold

Senterpartiet skyver distriktene foran seg i egen klimafornektelse

Tror Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at vi som bor i distriktene er mindre bekymret for klimaendringene og framtida til ungene våre enn andre folk?

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Nordnorsk debatt

Hvis Senterpartiet virkelig er opptatt av distriktenes rolle i klimadugnaden, burde de fortelle oss hva de egentlig har tenkt å bidra med de fire neste årene.

Klimakampen er minst like viktig utenfor byene. Folk i distriktene rammes stadig oftere av ekstremvær, og bønder, fiskere og reindriftsutøvere mister livsgrunnlaget sitt når årstidene går av hengslene. Det er naturkapitalen som er grunnlaget for arbeidsplasser, verdiskaping og samfunn i distriktene. Slik har det alltid vært og slik vil det alltid være. Da sier det seg selv at også distriktene må få mulighet til å delta i den store dugnaden som kreves for at vi sammen skal løse klima- og naturkrisa.

Senterpartiet er i ferd med å gjøre distrikts-Norge en historisk bjørnetjeneste gjennom å nekte distriktene å ta del i det grønne skiftet. De framstiller andre partiers klimapolitikk som byfokusert og framstår selv som distriktsguruer som virkelig har skjønt hvordan ting fungerer.

Hadde SP faktisk anerkjent klimakrisa, ville de tatt innover seg at naturen vi alle er avhengig av forvitrer, at det blir større rasfare, at det blir vanskeligere å opprettholde og skape distrikts-jobber og at det vil bli vanskeligere å bosette seg i hele Norge. Vedum og ledelsen i SP har visst enda til gode å innse at god klimapolitikk er god distriktspolitikk.

Les også: Skilsmissen kan bli styggere enn tvangsekteskapet

Mener Vedum at folk i distriktene er mindre opptatt av klimaendringene og hvordan de selv kan bidra til løsningen enn resten av landet? Det stemmer i så fall dårlig med den kraftige økningen av folk i distriktene som velger et utslippsfritt alternativ når de skal investere i ny bil. At denne trenden skyter fart til tross for usikkerheten rundt elbilfordelenes fremtid og et ladenett som fortsatt er langt fra robust i distriktene, viser at folk utenfor byene også vil være med på klimaløftet. Som takk, bør vi politikere sørge for å opprettholde elbilfordelene og å styrke ladenettet.

Det er verdt å merke seg at SP i sin distriktsomsorg mener at det er klokt å innføre moms på de dyrere elbilene nå. Dyrere elbiler er jo nettopp de store, familievennlige elbilene med firehjulstrekk og lang rekkevidde som mange i distriktene har behov for. Hvordan ivaretar dette klimabevisste bilførere i distriktene, Vedum?

Les også: Frp-topp med brannfakkel: - Er Senterpartiet egentlig i lommen på MDG?

Å sørge for at alle i hele landet kan være med på elbilløftet, er rettferdig klimapolitikk. Derfor vil MDG beholde elbilfordelene til målet om at alle nye biler som selges i Norge er utslippsfrie, er nådd. Vi er opptatt av at elbilløftet skal inkludere alle i hele Norge, også de en billigere elbil er riktig for. Da er godt utbygde ladenett med forsvarlig distanse mellom ladepunktene helt avgjørende. Derfor har vi i vårt programforslag lagt inn at vi vil sørge for at det bygges ut et sammenhengende ladenett i hele landet innen 2023 og prioritere at infrastrukturen i distriktene bygges ut.

SP foreslår i utkast til nytt partiprogram å bygge ut 10 000 ladestasjoner innen 2030. Det kan høres fint ut, men for å nå målet i 2025, er det tiltakene de neste fire årene som gjelder. Spørsmålet til Vedum blir også om vi skal tro på ham og hans ode til dieselbilen eller om det er partiets syn i programutkastet vi og velgerne skal forholde oss til?

Vedum framstiller biodiesel som selve løsningen på klimakrisen. Problemet er at biodiesel er komplisert og ikke kan løse klima- og naturkrisa alene. Det finnes antakeligvis ikke nok biologiske ressurser til å forsyne veitransport, luftfart, skip og så videre med biodrivstoff, ihvertfall ikke norsk biodrivstoff, uten å avskoge Norge. Klima og natur går hånd i hånd. Vi løser ikke klimakrisa med å forverre naturkrisa, Vedum.

Les flere saker fra Norsk debatt her

Elefanten i rommet er hva SP har tenkt å gjøre for å nå klimamålene våre. For det er jammen ikke lett for oss andre å bli klok på. Vedum skryter av at SP sier det de mener. Utfordringen forsåvidt ikke å høre hva Vedum sier, men å forstå hva SP egentlig mener.

Først skryter SP av at de vil ha null fossilbiler fra 2025 - før de fjerner de det fra nettsiden mens partileder Vedum lar seg avbilde smilende med en dieselbil. Deretter påstår SP at de vil ta vare på naturen - vårt eget livsgrunnlag - før stortingsgruppen deres støtter FrPs forslag om å åpne for å bygge ut vernede vassdrag. Siste fadesen er at SP ikke vil være med på å tredoble CO2 avgiften- det eneste tiltaket med kraft i regjeringens Klimamelding, samtidig som partiets programkomité er delt i spørsmålet om nettopp økt CO2-avgift.

Er det rart man blir forvirret om hvilken farge partikløveret egentlig har?

Det er på tide at Vedum og SPs ledelse kommer seg ut av bensintåka de omgir seg med og forteller oss hvordan hvordan de har tenkt å løse klima- og naturkrisa i praksis. Hva mener de egentlig? Og hvordan vil SP sikre at også vi i distriktene skal få være med på klimadugnaden?

Kommentarer til denne saken