Gå til sidens hovedinnhold

Senterpartiet svikter bøndene i domstolene

Det er skuffende for SMB Norge at det ser ut til at valgkampstøtte er viktigere for Sp enn bøndenes rettssikkerhet, skriver Nicolay Skarning.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Senterpartiet har i Stortinget, sammen med Ap og SV, sagt nei til lovforslag 228 L, som skal sikre små arbeidsgivere og uorganiserte ansatte større rettssikkerhet i rettssaker om oppsigelser på arbeidsplassen.

Lovforslag 228 L sier at domstolen skal overta utpekingen av meddommere fra LO og NHO, for å sikre meddommernes uavhengighet. Den er ikke god nok i dag fordi partene møter i retten med egen favorittmeddommer.

Les også: Senterpartiets løfter om nye lensmannskontor er tull og tøys

Senterpartiet har i tillegg kritisert at SMB Norge tar saken opp, selv om det er tale om et grunnleggende spørsmål i en rettsstat.

Lovsaken skal voteres i Stortinget 7. juni. Med sin holdning har Sp snudd ryggen til bøndenes rettsikkerhet, når de blir saksøkt av ansatte etter oppsigelser eller midlertidige ansettelser.

I dag risikerer nemlig bøndene å bli dømt uten å ha gjort noe galt fordi LO kan utnevne klient av LOs juridiske avdeling som meddommer, og dermed få et overtak over arbeidsgiver. En tapt arbeidsrettssak koster fort en million kroner, så Sps holdning er påfallende.

Bakgrunnen for lovsaken, som kommer på initiativ fra SMB Norge, er at LO i 1977 fikk Ap med på at LO skulle kunne peke ut ansatte i LO-forbundene og klienter av LOs juridiske avdeling som sin meddommer i alle saker LO anlegger mot norske arbeidsgivere.

Les mer fra Norsk debatt her

Disse meddommerne stemmer nær sagt alltid for LO uansett hvordan saken står, og dermed øker faren for at arbeidsgiver blir feilaktig dømt i de sakene LO står bak.

Sp har akkurat mottatt millioner fra LO i valgkampstøtte. Det er skuffende for SMB Norge at dette ser ut til å være viktigere for Sp enn bøndenes rettssikkerhet.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken