Mange i næringslivet reagerte på den nye SV-lederens utfall mot Kjell Inge Røkke og andre som har flyttet til Sveits.

Det var det god grunn til.

Å be navngitte borgere om å «ryke og reise», eller å hevde at de bryter samfunnskontrakten, slik statsministeren gjorde, bidrar ikke til konstruktiv debatt.

Men det gjør heller ikke Jan Petter Sisseners utfall mot SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski. Han kaller henne «dum og uvitende», fordi hun mener noe annet enn han mener.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Han vil sikkert forsvare seg med å hevde at hun fremstiller fakta feil, og at det ikke dreier seg om meninger, men så enkelt er det dessverre ikke. Det er legitimt, også i skattedebatten, å ha ulike syn, for eksempel fordi man tillegger eller vektlegger ulike momenter, empiri og forskning forskjellig.

Det tjener i hvert fall ikke næringslivets sak at man bruker nedsettende karakteristikker om sine meningsmotstandere.

Det er generelt et problem at mange bedriftseiere og næringslivsledere nøler med å delta i offentlig debatt. Det er mange årsaker til at det er slik, og jeg har en viss forståelse for det. Den norske samfunnsdebatten er ikke preget av en utpreget vennligsinnet holdning til næringsvirksomhet, slik den er når det for eksempel gjelder sport eller kultur.

Konsekvensen er at mediene kretser rundt en liten gruppe næringslivsprofiler, som ofte får veldig stor oppmerksomhet. Jan Petter Sissener er en av dem. Han tildeles av og til en rolle som en slags «tillitsmann» eller talsperson for næringslivet, noe han selvsagt ikke er.

Tvert om er det mange vanlige bedriftsledere og -eiere som blir fortvilet over at næringslivet fremstilles som det ofte gjør i mediene. Det er et mediebilde som stort sett tegnes fra Oslo, og det gjør nok ikke saken bedre, sett fra næringslivet på Vestlandet eller i Nord-Norge sin side.

Gunnar Stavrum: Staten tar milliardene, mens LO og NHO krangler om småpenger

Å få gjort noe med den høye eierbeskatningen i Norge er, etter min mening, svært viktig. Den svekker det norske, private eierskapet og den kompetente kapitalen vi trenger rundt om i Norge. Og endelig er det mange vanlige bedriftseiere som deltar i debatten, slik de blant annet gjorde i NRK Debatten forleden. Det er veldig bra!

Men Jan Petter Sisseners utfall mot Kari Elisabeth Kaski er ikke hjelpsomt.

Dette innlegget ble først publisert i Civita. Gjengitt med tillatelse i Nettavisen.