Nok en gang gis investor Jan Petter Sissener bred spalteplass i Nettavisen til et nærmest konspiratorisk angrep på byrådets forslag til budsjett for neste år.

Les Jan Petter Sissener sin kommentar her: Slik kjører Raymond Johansen Oslos økonomi i grøfta

I kronikken skriver han at budsjettforslaget blant annet er «en dødelig cocktail som fører rett i grøfta». Kommuneøkonomien er allerede ødelagt, ifølge investoren. Intet mindre. Sisseners påstander er spinnville framleggelser uten dokumentasjon i virkeligheten.

Byrådets budsjettforslag er heldigvis både langt unna Sisseners drømmer for Oslo-politikken, og også milevis unna hans skremmebilder av den politikken som føres.

Oslo kommune har et bystyreflertall som bygger nye sykkelveier, satser på bilfritt byliv, setter ut benker og stoler som folk flest kan benytte seg av når de blir slitne eller slapper av.

Riktignok til Sisseners heftige protester.

Offentlig velferd må være god

I 2015 tok vi over en by med mangler og etterslep. Det manglet sykkelveier, og standarden på det som fantes var ofte uakseptabel. Vi har satset på bygging av nye barnehager, sykehjem, skolebygg, og idrettsanlegg. Bare de neste årene åpner vi for eksempel fem nye sykehjem, to av dem i landsbyformat.

Vi tar opp lån og vi betaler ned lånene våre, det viser også kildene Sissener peker på i sin kronikk. Slik har Oslo kommune alltid gjort det, og slik gjør de fleste private selskaper det, og de fleste privatpersoner når de skal kjøpe eller renovere bolig.

Å ha gjeld når du bruker pengene til investering i offentlig velferd og infrastruktur er fornuftig. Offentlig velferd må være god og leve opp til innbyggernes forventninger om en moderne kommune.

Les også: De som får mest penger er fortsatt de som er mest sinte

Likevel har Oslo kommune faktisk en gjeldsgrad som har sunket fra 59 prosent i 2015, da det rødgrønne byrådet tok over, til 51 prosent i 2020.

Vi er bedre skodd enn da vi tok over, det er altså lite som vitner om en kommuneøkonomi som er «ødelagt». Kredittvurderingsbyrået Standard and Poor’s gir for øvrig Oslo kommune høyest mulige kredittvurdering, AAA.

Dette er en kredittverdighet som i norsk sammenheng kun deles med den norske stat og Kommunalbanken.

Det er greit å være uenige, men hold deg til sannheten

Bystyreflertallet er ideologisk uenig med Sissener, men på ett punkt har han helt rett. Med dette budsjettforslaget setter vi et punktum for privatiseringen av Oslos sykehjem.

Les mer fra Norsk debatt her

Alle Oslos sykehjem skal framover drives av kommunen selv, eller av ideelle aktører som Diakonhjemmet og Lovisenberg. Dette gir medarbeiderne bedre lønn, bedre pensjon og arbeidsbetingelser. Det skulle bare mangle for de kvinnene og mennene som jobber for oss alle.

Det er helt greit å være uenige om politikk. Men påstander om dødelige cocktailer og ødelagt kommuneøkonomi er for langt unna sannheten til å bli tatt seriøst.