Det var en gang Norge.

Norge, som før vi fant oljen ikke var spesielt rik, har de siste 50 årene bygd opp en fantastisk stor finansformue hvor Oljefondet nå utgjør over 15 300 milliarder kroner. Den norske statens finansielle formue, som i tillegg til Oljefondet også består av aksjer i blant annet Petoro, Equinor, Statkraft, og annet utgjør nærmere 20 000 milliarder kroner.

Dette beløpet utgjør nesten 3,5 millioner for hver eneste av landets 5,5 millioner innbyggere.

Norge er ikke det eneste landet som har fått oppleve fantastisk oljerikdom.

Venezuela, som en gang var Sør-Amerikas rikeste land, har verdens største oljereserver. Store oljeinntekter ga lenge velstand til landet, som tidligere var et relativt godt fungerende demokrati.

Ødela landet totalt

Slik er det ikke lenger. De siste 25 årene har Venezuela blitt totalt ødelagt av sine egne politikere. Sosialistene Hugo Chávez og etterfølgeren Nicolás Maduro har rasert landet fullstendig.

Middelklassen har under disse to presidentene blitt helt utradert og så å si hele befolkningen lever nå i dyp fattigdom.

Alt privat næringsliv er fullstendig ødelagt. Utlendinger tør ikke investere i landet, og oljeproduksjonen har kollapset på grunn av mangel på ekspertise og utstyr.

Samtidig har mange millioner mennesker flyktet fra landet. Flyktninger fra Venezuela utgjør en stor del av migrantene som presser på for å komme inn i USA.

Selv om de to nevnte presidentene begge har brukt store propagandaressurser på å fortelle egen befolkning hvor fælt USA er, så er det altså dit venezuelanerne flykter.

Totalt har rundt seks millioner mennesker flyktet fra Venezuela de siste årene.

Norsk heiagjeng ved roret

Den totale politiske og økonomiske katastrofen Chávez og Maduro har påført Venezuela, har på ingen måte vært til hinder for at de to presidentene har sin heiagjeng her i Norge.

Både i SV og Rødt har sympatien med Venezuelas sosialiststyre vært betydelig.

Nåværende SV-leder Kirsti Bergstø har uttalt at Norge burde inngå et «mye tettere samarbeid» med de latinamerikanske landene som velger en sosialistisk samfunnsmodell, og at Hugo Chávez var den beste nåværende statslederen.

Også tidligere SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes har vært varme tilhengere av sosialistregimet i Venezuela. Til tross for at omfattende menneskerettighetsbrudd er avslørt, har ingen av dem vist avstand fra sine helter Chávez og Maduro.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

SV er den sittende regjeringens støtteparti. Rødt er støtteparti for byrådet i Oslo, og en tydelig radikal stemme på Stortinget.

Til tross for hvor katastrofal utviklingen i Venezuela under sosialiststyret har vært, har ikke deres norske beundrere endret kurs.

Tvert imot har disse beundrerne nå en hånd på roret i styringen av Norge.

Den siste sovjetstat

At tilliten til norsk økonomi og valuta faller på grunn av dårlig politikk, begynner nå å bli bedre kjent. Også økonomer som vanligvis ikke forbindes med markedsliberalisme, slik som Knut Anton Mork, mener nå dette.

Utviklingen i Norge i venezuelansk retning, har blitt lagt merke til i utlandet. Ikke minst i vårt nærmeste naboland Sverige, har dette blitt lagt merke til.

Det vakte oppsikt da den svenske næringsministeren Bjørn Rosengren i 1999 kalte Norge for den siste sovjetstat.

Nå kommer det ny knallhard kritikk fra Sverige, denne gang fra tidligere finansminister Anders Borg.

«De siste ti årene har ikke politisk risiko vært et tema for noen nordiske land, men det ryktet er alvorlig skadet for Norge. Selv om man skulle reversere disse store og brå skatteendringene, er det ingen som vil stole helt på en norsk regjering fremover. Det har en stor kostnad,» uttalte Borg til Dagens Næringsliv nylig.

Les flere kommentarer fra Jan Petter Sissener

Borg brukte ikke helt de samme ordene som Rosengren. Anders Borg, som har vært kåret til Europas beste finansminister, er til gjengjeld mer hardtslående.

Og som sagt, det er politikken til Venezuela-beundrerne denne kritikken retter seg mot.

Norge er fortsatt den siste Sovjet-staten.

Likhetene er stadig mer tydelige

Det som skjer i Norge nå har en del tydelige likheter med starten på katastrofen i Venezuela.

Det mest iøynefallende er at folk har begynt å flykte. For en del bedriftseiere har rammebetingelsene blitt så dårlige at det ikke går å fortsette. I stedet for å tappe selskapene for midler for å betale skatt, er det bedre å flytte.

Denne flyttingen kommer ikke til å omfatte bare de rikeste, men etter hvert langt flere med ambisjoner om å skape noe. De flinkeste drar, slik jeg tidligere har beskrevet her i Nettavisen.

Den store bruken av oljepenger er i seg selv et problem, men det er verre enn som så. De ødeleggende skattene går til å finansiere sterkt ulønnsom havvind, batterifabrikker og annet «vi skal leve av». Den hodeløse næringspolitikken kommer med sikkerhet til å ende i fiasko.

I sum går dette fryktelig galt.

Vi er på full fart mot Venezuela med det søramerikanske landets beundrere i maktposisjoner.