Arbeiderpartiets byrådsleder Raymond Johansen er indignert over Ap-sympatisøren Kjell Inge Røkkes flyttemelding til Sveits. Pengeflukten fra Norge stoppes ikke med moralprekener, men ved å slutte å gjøre det dyrere å eie et norsk firma om du bor i Norge.

En utenlandsk eier av et norsk firma betaler ikke formueskatt. Det er dermed billigere for kinesiske, russiske eller sveitsiske borgere å eie og kjøpe opp norske selskaper enn det er for nordmenn bosatt i Norge.

Røkke har tatt konsekvensen av dette, og på papiret blitt en sveitsisk eier. Ifølge Finansavisen måtte Røkke ta ut 612 millioner i utbytte neste år for å betale formueskatten. Dette er en regning kinesiske eller sveitsiske eiere slipper å belaste firmaet med.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Skatt er en bra greie, eller?

I den satiriske novellen «Animal Farm» er grisene blitt den nye herskerklassen. Disse får stadig flere privilegier på tross av at alle dyrene i teorien skal ha like rettigheter i det nye samfunnet. Grisene rettferdiggjør dette ved å hevde at «Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre».

For både nåværende og tidligere Ap-ledere har innrettet seg etter skatteregelverket.

Hverken Gro Harlem Bruntland, Torbjørn Jagland, Jens Stoltenberg eller Jonas Gahr Støre har nødvendigvis praktisert at de mener «skatt er en bra greie», som Johansen skriver i sitt innlegg.

Støre tjente i fjor seks millioner, men betalte to prosent skatt. I 2014 ble Jøtul-arvingen anklaget for skatteplanlegging etter en transaksjon på 20 millioner kroner. NRK-profilene Erik Aasheim og Nina Stensrud Martin omtalte Støre som «kaviar-sosialist, og uttalte at «Det kan virke paradoksalt at Ap-leder Jonas predikerer at de rikeste må betale mer skatt til fellesskapet – da han samtidig har drevet sitt eget selskap så «smart» at han unngår deler av skatten.»

Les også: Støre dro inn seks millioner - betalte to prosent i skatt

Jens Stoltenberg har en lønn som NATO-leder på rundt tre millioner kroner. Ingen ansatte i NATO behøver å skatte av lønnen sin.

Som generalsekretær i Europarådet bodde Torbjørn Jagland i Frankrike mellom 2009 og 2019. Lønn og godtgjørelse utgjorde rundt tre millioner årlig, men Jagland betalte hverken skatt til Norge eller Frankrike.

I 2008 avdekket VG at Gro Harlem Bruntland, som bodde i Nice fra 2003-2013, hverken skattet til Norge eller Frankrike som følge av en unik avtale mellom landene.

Les også: Moralsk gauling fra venstresiden over utflyttede milliardærer

Idealisme og moralske pekefingre

Skal vi få en slutt på pengestrømmen ut av Norge må vi som et minimum sørge for at norske bedrifter ikke taper penger på å ha norske eiere. Er det noe krigen i Ukraina og de økte spenningene mellom Kina og USA viser, er det at det ikke er vilkårlig hvem som eier norske bedrifter.

Les mer fra Norsk debatt

Norsk eierskap handler om beredskap, trygge arbeidsplasser og verdiskapning. Da må vi sørge for at det ikke er dårligere vilkår for norske eiere enn kinesiske.

Norsk eierskapspolitikk kan ikke være basert på idealisme fra bedriftseierne og en moralsk pekefinger fra Raymond Johansen.

Norske eier må sikres like vilkår som utenlandske, ellers vil pengestrømmen ut av landet bare fortsette under Ap og Sp- regjeringen.

At mennesker innretter seg etter systemene bør ikke overaske noen, aller minst ledelsen i Arbeiderpartiet.