Skatteflukt handler ikke om det er synd på Kjell Inge Røkke eller ikke (det er det ikke).

Det er en avsporing av debatten som fjerner søkelyset fra det viktigste, nemlig at hjerneflukt og kapitalflukt rammer oss alle fordi de som forlater landet er de flinkeste i mange bransjer.

Finansavisen har kartlagt 50 personer som har tatt med seg formuen utenlands. Blant dem noen av verdens fremst redere, fiskeoppdrettere, investorer og industribyggere.

Kjell Inge Røkke har to foran seg på listen som er betydelig rikere enn ham:

  • John Fredriksen, en av verdens fremste innen tank, rigg og havbruk med en formue på 114 milliarder kroner.
  • Ole Andreas Halvorsen, en av verdens ledende hedgefondsforvaltere, med en formue på 56 milliarder kroner.

Du kan lese hele listen her: Flukt fra norsk skatt - 50 søkkrike nordmenn

Ifølge Kapitals anslag er Akers hovedeier Kjell Inge Røkke god for 37 milliarder kroner.

Dette er verdier som står i norske arbeidsplasser, og ikke på Røkkes private bankkonto.

Allerede i fjor fikk Sp/Ap-regjeringen flertall på Stortinget for å skjerpe skattene betydelig for eiere av aksjer.

I Røkkes tilfelle ville formueskatten nesten fordoblet seg fra 175 millioner kroner, til godt over 300 millioner kroner i årlig formueskatt. For å betale denne, ville han måttet ta ut over 600 millioner kroner i utbytte fra Aker og betalt utbytteskatt for å få nok igjen til formueskatten.

Og for å få til det, måtte Aker betalt utbytte til alle aksjonærene - noe som ville tappet Aker-konsernet for drøyt 900 millioner kroner i året. Legger vi på uttakskatten, ville Aker-konsernet blitt tappet for rundt 1,1 milliarder kroner hvert eneste år i fremtiden.

Formueskatten er bare starten

I tillegg til skjerpet formueskatt pønsker også regjeringen på å innføre den såkalte monsterskatten, som skattlegger eierne personlig for fly og båter som eies i selskapene. Aker eier et jetfly til 500 millioner kroner og har under bygging et kombinert forsknings- og yachtskip (REV Ocean) til fire milliarder kroner.

I verste fall ville Røkke fått en årlig skatteregning på 1,0 - 1,3 milliarder kroner i året, viser Aftenpostens beregning.

Hvis alt dette skulle blitt finansiert med utbytter fra Aker, så ville det fort ha kostet tre milliarder kroner hvert år.

Den risikoen er han nå kvitt, og han har også flyttet unna truslene om å gjeninnføre arveskatt og såkalt exitskatt, som skal tappe utflyttere for skatten på en teoretisk, beregnet gevinst som om de hadde solgt unna selskapene sine.

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted

Dette er budskapet i Kjell Inge Røkkes 11. brev til aksjonærene:

– Gjennom et langt liv har jeg lært å forholde meg til realiteter. Jeg har ingenting å klage over, og vil fortsette å forholde meg til realiteter og ta beslutninger basert på disse. Jeg flyttet til USA som 21-åring, hvor jeg bodde i 21 år og deretter nye 21 år i Norge. Som 63-åring har jeg flyttet til Sveits. Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa. Min bolig i Asker, er overført som gave til min eks-kone Anne Grete som vil bo på Konglungen sammen med våre to felles barn, skriver Kjell Inge Røkke fra Lugano i Sveits.

Røkke flytter åpenbart av skattemessige grunner, og Aker-sjef Øyvind Eriksen sier at det helt sikkert har vært et moment. Den Sveits-baserte investoren Morten Astrup sier at terskelen er veldig høy for å flytte til Norge når man først har flyttet til Sveits, mens Pareto-gründer Svein Støle sier at det er mange gode grunner til å flytte til Sveits, og at skatt er en av dem.

Spleiselag hvor regningen stadig blir større

Når det snakkes om spleiselag, så er det lite treffende. Det er i så fall et spleiselag hvor du blir tvangsinvitert og må ta de meste av regningen, mens andre bestiller, og du ikke aner hvordan regningen vil utvikle seg.

Det appelleres til samfunnsmoral samtidig som det innføres nye skatteregler gjør det ugunstig å være norsk eier i norske selskaper. Flertallet på Stortinget nekter å høre på advarsler om de negative følger av formueskatt på eierskap i norske bedrifter, det urimelige i å beskatte firmafly som eierens private eiendeler, og det farlige i å true med arveskatt og exitskatt.

Les også

Kjell Inge Røkke mot Hadia Tajik om moral, skattemoral og dobbeltmoral

For Kjell Inge Røkke ville faren vært jackpot på alle de rødgrønne skatteskjerpelsene i en mix som nesten er skreddersydd for å ramme akkurat ham. Ikke rart at Lugano og Sveits virker forlokkende, og at han ikke tar sjansen på å vente på skattenyhetene i statsbudsjettet.

Det er ikke synd på Kjell Inge Røkke og andre milliardærer. De kan sette seg på flyet til land som tar imot dem med åpne armer.

Det privilegiet finnes ikke for vanlige folk, som ikke bare risikerer skatteskjerpelser, men også dyrere strøm, økte bensinkostnader, matvarepriser på vei opp, skyhøy prisstigning generelt og nye renteøkninger.

Hjerneflukt og kapitalflukt

Når vi ser på listen over de 50 kjente tilfellene av utflytting, så er det ikke bare en kapitalflukt på 500 milliarder kroner, men også en hjerneflukt av talentfulle, smarte og kunnskapsrike næringslivsledere og investorer i alt fra industri og shipping, til ny teknologi og merkevarer.

  • Torstein Hagen (30 milliarder) er den fremste cruiserederen med elvebåter i Europa.
  • Pareto-gründer Svein Støle er den mest vellykkede finanshus-byggeren i nyere tid.
  • Store forvaltere som Ole Andreas Halvorsen, Christian Sinding og Hugo Maurstad styrer investeringer i næringslivet.
  • Rederifamilier som Wilhelmsen, Smedvig, Høegh, Odfjell og Stolt-Nielsen er solid representert.

En rask opptelling viser at 13 av de 45 øverste på Kapitals liste over landets rikeste nå er i utlandet.

De har flyttet til Sveits, Storbritannia, Kypros og Monaco, for å nevne noen destinasjoner.

Og i motsetning til stortingspolitikerne som bare har latet som de flytter for å spare skatt, så har disse faktisk flyttet.